iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

Rojstvo doma?!! Odgovor na komentar

Komentiraj

Objavil/a dv58 5.02.2010 ob 17:38 pod Aktualno, Medicina, Slovenija, medicinske sestre, politika, zdravstvo

Spoštovana g-pa Zakšek!

Najprej mi dovolite, da se vam zahvalim, da ste me opozorili, na napako pri citiranju. Wordpress okolje v katerem pišem blog slabo podpira citiranje, ali pa jaz ne znam najbolj uporabljati vseh možnosti, ki so na voljo.

Vaš oster odziv me je nekoliko presenetil. Če ste s trditvijo, da uporabljam populistični jezik mislili, da je moje pisanje podobno francoski literarni smeri z začetka 20 stoletja, ki zajema snov iz življenja pripadnikov delavskega razreda, ali mogoče mislili, da sem pripadnik gibanje, ki poudarja pomen nižjih, zlasti kmečkih slojev za razvoj družbe, države, kar je definicija populizma v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, se motite. Pojem »razvpita« sem uporabil, da poudarim svoje nestrinjanje s konceptom poroda doma.

Že uvodoma sem povedal, da nisem strokovnjak na področju porodništva. Ukvarjam se namreč z urgentno in intenzivno medicino ter anesteziologijo. Zato ne vem, da je Nova Zelandija enko razvpita kot Nizozemska in tudi mislim, da to ni relevantno v tej debati. Nizozemsko sem izbral kot eno od držav, ki ima veliko število rojstev doma. Kar se tiče »short stay hospital« je moje razumevanje angleščine povsem adekvatno in to kako Vi prevajate nek angleški pojem je popolnoma nepomembno. Zdi se mi namreč, da za Slovensko Medicinsko terminologijo skrbijo drugi.

Nisem imel namena pisati pregledni članek, zato sem citiral samo nekaj virov in še pri teh se mi je ob prenosu teksta iz Worda v Wordpress pozicija spremenila. Položaj referenc v tekstu sem že popravil. Številke so citirane iz podatkov Nizozemskega statističnega urada.  Naslov spletne strani statističnega urada je citiran v originalnem prispevku pod številko 2. Podatki o perinatalni smrtnosti se nanašajo na otroke in so povzeti po prispevku gospe Hendrix in sodelavcev1. Mogoče Vas bo zanimalo, da je, glede na podatke Peristat projekta, Evropske kolaborativne študije fetalna in neonatalna mortaliteta 7,4 in 3,5 na 1000 rojstev, kar je v Evropi največ.2 Podatke sem razbral iz abstrakta, ker je članek napisan v Nizozemščini. Statistični podatki, ki jih ponujate Vi so iz leta 2005 in so ocene, razen, če babice besedo »estimates« ne prevajate drugače, kot ves ostali svet. Nizka mortaliteta Slovenskih mater je skoraj zagotovo posledica dejstva, da večina Slovenk rodi v bolnišnici.

Kar se tiče študije de Jonge in sodelavcev3, me najprej preseneča, da ste mi poslali poljuden prispevek. Če imate težave, vam originalen članek z veseljem pošljem. Avtorji študije že v uvodu povedo, da je vprašanje varnosti poroda doma slabo dokazano. Prav tako povedo, da je težko izpeljati radomizcijo in je zato tudi njihova študija samo observacijska. Opazovani rezultati so pri takih študijah lahko pod vplivom različnih dejavnikov. Drugi problem so izključitveni dejavniki, ki so iz študije izključili veliko število žensk (716 725) z rizičnimi dejavniki, za katere se ne ve ali bi se odločile za porod doma ali v bolnišnici.  Ker je šlo za retrospektivno študijo so avtorji za prisotnost rizičnih dejavnikov vedeli in so zato lahko te porodnice izključili iz analize.  Zanimivo bi bilo vedeti, kakšen delež teh žensk je ekspirementiral s porodom doma in kakšen je bil izhod tega eksperimenta. Tega namreč avtorji ne navajajo. Pri 163 261 porodov v bolnišnici je umrlo 110 otrok (0,07%), pri 321307 porodov na domu je umrlo 207 otrok (0,06%), kar se ne razlikuje statistično značilno. Glede na to, da avtorji vzrokov za te smrti niso analizirali se ne morem znebiti naslednjega vprašanja: Ali bi otroci v oskrbi perinatologa ali anesteziologa preživeli ? Skratka, metodologija študije na katero se sklicujete   le ni tako kredibilna, kot bi želeli, da bi Vam verjel.

Glede na to, da ste me obdolžili, da govorim neresnico (da lažem), kar je v civiliziranem svetu težka obtožba sem skoraj prepričan, da sem Vam stopil na žulj.  Mogoče sem Vas užalil z svojim mnenjem o usposobljenosti babic  za postopke oživljanja in akutno oskrbo tako porodnice kot otroka. Naj poudarim, da sem v svojem blogu pisal o svojem mnenju. In moje mnenje je natanko takšno kot sem ga opisal, zato torej ne morem lagati. Ne trdim, da je to v resnici tako in dopuščam možnost, da se motim. Vendar me boste o tem težko prepričala. Moje mnenje se je oblikovalo na temelju več kot 20 let izkušenj tako s klinično medicino kot s poukom na področju oživljanja. Mojem mnenju o strokovnosti babic, dogodki ob rojstvu mojega drugega sina niso prav dosti prispevali.

Popolnoma mi je jasno, da je porod doma odlična tržna niša za babice. Žal Vam zdaj hodijo v zelje avstrijske babice, kar me pa tudi moti. Evropska unija gor ali dol nek red bi pa vseeno moral biti. Zelo enostavno se je iti privatnega zdravstva, če so na voljo bolnišnice, ki rešujejo zaplete in probleme. Če bi sam želel delati v Nemčiji ali Avstriji, bi zagotovo moral dobiti dovoljenje, čeprav naše diplome priznajo v vseh deželah EU. Kako lahko avstrijska babica brez vsakega nadzora opravlja svojo poklicno dejavnost v Sloveniji je zelo zanimivo vprašanje, na katerega bi moral kdo odgovoriti.

Kljub ostri debati se Vam še enkrat zahvaljujem. Komentarji so redki in sem jih vesel. Vaš me je še posebej zabaval in sem se zato odločil, da mu posvetim posebno objavo.

 

Reference List

 

    1.    Hendrix M, Evers S, Basten M, Nijhuis J, Severens J: Cost Analysis of the Dutch Obstetric System: low-risk nulliparous women preferring home or short-stay hospital birth – a prospective non-randomised controlled study. BMC Health Services Research 2009; 9: 211

    2.    Buitendijk SE, Nijhuis JG: Hoge perinatale sterfte in Nederland in vergelijking tot de rest van Europa. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2004; 148: 1855-60

    3.    de Jonge A, van der Goes BY, Ravelli AC, Amelink-Verburg MP, Mol BW, Nijhuis JG, Bennebroek GJ, Buitendijk SE: Perinatal mortality and morbidity in a nationwide cohort of 529,688 low-risk planned home and hospital births. BJOG 2009; 116: 1177-84

 

  • Share/Bookmark
 
En odgovor na “Rojstvo doma?!! Odgovor na komentar”
  1. Porod je kunštna reč « Krofovanje - 16.05.2010 ob 15:28

    [...] in ne edina možnost).  Seveda pri tem bržkone ne gre zgolj za prijetnost, ampak tudi za ceno (po eni oceni porod doma stane kakih 1.000 EUR, v porodnišnici pa 5.000 EUR). Ponekod se rojeva v porodnih [...]

Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.