iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

Mehčanje vneme za rez v dežurstva?

Komentiraj

Objavil/a dv58 10.07.2010 ob 10:18 pod Aktualno, Medicina, medicinske sestre, politika, zdravstvo

Včeraj sem se vrnil iz Brusslja, kjer sem sodeloval na sestanku Izvršnega odbora Evropskega sveta za reanimacijo (European Resuscitation Council – ERC). Tema sestanka so bila nova navodila za oživljanje, ki jih bo ERC objavil skupaj s podobno ameriško organizacijo Ameriškim združenjem za srce (American Heart Association). Prizadevanja, da bi ohranili čim več življenj in zagotovili čim učinkovitejše zdravljenje zahtevajo velikanske napore in tudi veliko denarja. Sreča, da v Ameriki kljub krizi za tovrstne zadeve denarja ne zmanjka. Po prihodu na Adrijino letalo v Dnevniku naletim na zgornji naslov: »Mehčanje vneme za rez v dežurstva?« in si mislim dobrodošel doma.

Slovensko politiko to seveda ne zanima. Njih zanimajo samo njihove politične igrice in nabiranje točk. Včasih se res vprašam: pa kje v Sloveniji dobimo te genialce, da sedijo v vladi in parlamentu ter nam grenijo življenje. Afere se pa vrstijo ena za drugo. Na žalost Irmica ostaja. Nihče Slovenskih bolnikov še ni tako ogrožal kot ona. Kadar varčujem doma, se vedno odpovem stvarem, ki jih nujno ne potrebujem. Stvari za katere razmetavamo denar našega skromnega proračuna je veliko. Tudi številke, ki poniknejo zardi nekih popolnoma nepotrebnih stvari so velike. Igračkanje  vojakov, ki je popolnoma nepotrebno nas stane neznano koliko,  denar razmetavamo za različne reprezentativne zadeve brez zadržkov (nikoli ne bom pozabil Portoroški vrh NATA-a). Kupujemo drage stavbe in avtomobile in tako naprej. Varčevali bomo pa pri tistemu kar je nujno in kar potrebujemo.

Irmica bo zmanjšala plačila za dežurstva, zdravniki bomo delali po 40 ur na teden in kar na enkrat ne bo možno nič od tistega o čemur kolega Marušič sanja. Za povečanje MR in CT preiskav ravno so ravno tako potrebni zdravniki. Kdo pa naj bi preiskave interpretiral? Irmico to seveda ne skrbi.  Zagotovila direktorjev ustanov so seveda pesek v oči. Še sanja se jim ne koliko zdravnikov je že podpisalo preklic soglasij. Če so v UKC soglasja imelo samo 307 zdravnikov potem je pri vseh ostalih kršen zakon. Ker samo z 307 zdravniki ni možno zagotoviti dežurne službe. tolaženje javnosti, da bo vse v redu je nekaj kar ne bom definiral in imenoval.

Edini razlog, da zdravstvo deluje smo ljudje, ki v zdravstvu delujemo. Ministri, ministrstva, in uprave v zdravstvu imajo  samo en cilj, da nam delo z bolniki čim bolj otežijo.  Ukrepi, za katere oni mislijo, da bistveno prispevajo varčevanju, delujejo prav nasprotno. Omejitve zaposlovanj in nabav pomenijo, da je na voljo manj usposobljenega kadra in, da je premalo monitorjev in drugih pripomočkov. Prvo se pozna pri negi in nadzoru bolnikov. Na vseh oddelkih pride na eno sestro veliko preveč bolnikov. Zato je nadzor nad stanjem bolnikov slabši. Pomanjkanje monitorjev pa to še dodatno poslabša. Večje število zapletov zdravljenje močno podraži. Neuspešno zdravljenje pa vodi tudi do izpadov prilivov v proračun. Ozdravljeni bolniki plačujejo davek. Ne vem, če zmanjšanje izdatkov v pokojninski blagajni ta primanjkljaj pokrije. Tudi ta enostavni ekonomski vidik, naši vrli ekonomisti, ki sedijo v upravah, svetih zavodov in ministrstvu ne razumejo.

Vendar bom kljub vsemu vztrajal. Tudi nova navodila za oživljanje bomo implementirali, kljub številnim oviram, ki jih že sedaj lahko predvidim. To je pač naše poslanstvo, kljub temu, da nas poskušajo prikazati kot brezkompromisne zaslužkarje, ki jim gre samo za denar bomo ponovno, tako kot mnogokrat do sedaj svojo prakso prilagodili sodobnim dognanjem. Tudi če bo to zahtevalo, da se bomo morali dodatno izobraževati, največkrat v svojem prostem času in z svojim denarjem. Nihče ne upošteva dejstva, da se moramo izobraževati praktično vsak dan in ne samo ob kakšnih novih navodilih ali podobnem.  Po dežurstvu ali popoldan po službi se pač usedeš in prebereš kašen novi prispevek s področja s katerim se ukvarjaš. In to delamo kljub temu, da nas znanci včasih sprašujejo ali smo čisto pri pravi.

 • Share/Bookmark
 
4 odgovorov na “Mehčanje vneme za rez v dežurstva?”
 1. dejan79 - 10.07.2010 ob 12:29

  Glejte.Gospod zdravnik!Jst ko sem prišel v urgenco ob pol štirih zjutraj,je vaš kolega spal in ga je morala iti sestra zbuditi.Pri vas bi morali uvesti 4 izmensko delo,pa potem nebi bilo več nadur.Kje ste videli,da zdravnik zasluži z naduram v enem dnevu kot en delavec v celem mesecu.Pa da zdravniki delajo po 300 mesečno?jst takemu zdravniku se ne bi pustil operarerati.

 2. dv58 - 11.07.2010 ob 18:14

  Zelo me je imelo, da komentarja ne bi objavil, že iz estetskih razlogov, pa vendarle bi bilo ne etično pustiti Vas v nevednosti. Pogosto si laiki predstavljajo, da se dežurna služba organizira zaradi opravljanja nekega dela, ki se ga ni dalo opraviti v rednem delovnem času, tako kot v običajnih podjetjih. Vendar temu ni tako. O tem sem že govoril, kajti to velja tudi za druge interventne službe. Dežurstvo se organizira zato, da se zagotovi prisotnost ustrezno usposobljenega osebja v primeru, da je potrebno opraviti neko nujno intervencijo. To načeloma pomeni, da če ob pol štirih zjutraj ni dela lahko zdravnik na urgenci tudi zadrema. Kaj ste Vi iskali na urgenci ob pol štirih zjutraj je povsem drugo vprašanje. Ne bi Vam rad delal krivice, lahko, da ste imeli resen problem. Vendar se le redko zgodi, da bolniki z resnim problemom odlašajo do pol štirih zjutraj in na to pridejo. Tisti z resnimi problemi pridejo prej ali jih pripeljejo. Turnus ne rešil ničesar, če ni dovolj zdravnikov
  Presenečeni boste, vendar zdravniške nadure ne nanesejo niti v bruto znesku toliko kot si vi predstavljate. O temu koliko je vredno moje delo v primerjavi z drugimi delavci ne bi razpravljal, na to vpliva preveč dejavnikov, in večini ljudi se ni zdi čudno, da nekdo, ki je strokovnjak zasluži primerno plačilo.
  Zdravnika si vedno lahko izbirate. Težko, boste našli takega, ki ima malo dela. Osebno bi postopal ravno obratno in bi se poskusil izogniti tistim, ki malo delajo. Upam, da se ne bomo prav pogosto videvali na urgenci ob pol štirih zjutraj.

 3. dejan79 - 11.07.2010 ob 19:10

  Imel sem resen problem.Imel sem peto stopno opekline na desni roki.Zdravnika pa ni bilo tam,tko da je morala iti sestra ga iti zbuditi in se je kar malo bala.Jaz delam v turnusu-delam 4 izmensko delo. Jaz pa ne bom hodil na operacijo k zdravniku ki dela po 18 do 19 ur-mu ne zaupam-je le na tehtnici moje življenje.Pa ne mi govoriti, da niti v bruto ne dosežejo toliko kot sem napisal. Dejto no mir. Da en zdravnik zasluži po 16000 € na mesec je pa res preveč.Na urgenci bi morali uvesti 4 izmensko delo.Pred 7 leti je oče na urgenci čakal na sprejem 8 ur-no šel je notri in su mu naredili EKG in so ga poslali ven.Potem je ta zdravnik šel ven in ga ni bilo.Medtem se pa je očetu stanje slabšalo-imel je infarkt.Ko so toliko časa čakali,je šla mami vprašat,kdaj ga bodo spet poklicali in v sprejemni so ji rekli,da ni zdravnika.Nekajkrat je šla še vprašat in ga je sprejela druga zdravnica in spet naredila EKG in videla da se mu je poslabšala.Ko so mu delali EKG,je prišel zdravnik in se začel jeziti na tehnika zakaj spet dela EKG.Ko je končal EKG,se pa je zdravnik ustrašil.Moj oče bi lahko zaradi zdravnika umrl v čakalnici zaradu neumnega zdravnika.Kje je tukaj njegova morala in njegova prisega?Ni je.Nekateri zdravniki-mlajši se še trudijo in hočejo kaj spremeniti na bolje,a kaj kmalu jih starejši potolčejo.

 4. dv58 - 17.07.2010 ob 11:02

  Vaš komentar sem popravil. Ne maram gostilniških razprav in jezika. Naslednjič podobnega komentarja ne bom objavil. Kaj Vi mislite o plačah zdravnikov je popolnoma nepomembno. Cena se oblikuje na trgu (vsaj morala bi se). Ob majhni ponudbi je povpraševanje veliko. Žal to na ceno premalo vpliva. Dežurstva so potrebna, če želimo zagotavljati nemoteno zdravstveno varstvo. Zastonj tega ne bo nihče med nami počel.
  Opeklina je resna poškodba. Vsaj za Vas. Vendar imamo samo štiri stopnje. In če je šlo za »peto« stopnjo ste verjetno imeli globoko subdermalno opeklino. Kolega, ki je počival vas je zagotovo oskrbel takoj, ko je za vaš prihod izvedel. V urgenci je čas čakanja odvisen od stopnje nujnosti in števila pacientov. Huje poškodovani in hudo bolni imajo prednost. O tem kdo ima prednost odloča zdravstveno osebje. V oceni se lahko tudi zmotimo. V sodobni urgenci, ki je pa v Ljubljani še nekaj časa ne bo, bolnika in poškodovanca obdržimo pod nadzorom in tudi, če na začetku ni vse jasno, se lahko pravočasno ukrepa. Sedanji pogoji to ne omogočajo, ker zaradi prostorske stiske moramo bolnika ali poškodovanca vrniti na hodnik v čakalnico.
  S temi problemi se ukvarjam 15 let in nisem še obupal. Čeprav jih imam čez petdeset z veseljem sprejemam predloge in sugestije mlajših kolegov. Še posebej, če so dobro argumentirani in če temeljijo na dokazih. Vaše posploševanja odraža popolno nepoznavanje organizacije in delovanja zdravstva. Žal enako posplošujejo in slabo poznajo naše delo tudi tisti, ki v resnici imajo platno in škarje v rokah.

Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.