iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

O zdravnikih pa nič!!?

Komentiraj

Objavil/a dv58 21.07.2010 ob 20:20 pod Aktualno, politika, zdravstvo, Šport

Poslušam poročila na 24ur. Govorijo o neumnosti vlade, slabem vodenju podjetji, goljufijam in gospodarskem kriminalu, o prirejanju športnih rezultatov. Na to grem pogledati bloge in forume. Ne najdem veliko. Zelo zanimivo. Nikogar ne skrbijo milijoni evrov, ki gredo v nič. Nikogar ne moti, da se ime Slovenije zaradi nekih praznoglavih žogobrcev valja po blatu.

 Po zdravnikih so vsi povprek pljuvali in zmerjali z imeni, ki jih ne bom ponavljal. In zakaj? Zato ker so morali opraviti veliko nadur, da bi tem istim potencialnim pacientom zagotovili 24 urno zdravstveno varstvo in so za to bili plačani. Nihče ni ničesar ukradel, prigoljufal ali zapravil. Samo pošteno smo delali.

 Z Rusi  bi se zagotovo dalo dogovoriti za nekaj brezplačnega plina, ki bi ga ponudili potrošnikom po nižji  ceni. Ne nađi pametni politiki so kupili ladjo. 35 milionov evrov. Tistih, ki jih bodo privarčevali na dežurstvih zdravnikov. In zakaj? Zato da se peščica vojačkov lahko igra mornarice, na 40 km obale. Lep Vas prosim! Kje je tu varčevanje? Kdo koga vleče za nos?

 Termo elektrarna Šoštanj in Pahorjeva politična odgovornost!  Igrajo se z milijardami, tudi davkoplačevalskega denarja. Najemajo kredite, ki jih bomo odplačevali mi in naši otroci. In zakaj najemamo kredite. Zato, da bomo izgradili še en dodatek umazani elektrarni in še povečali emisije toplogrednih plinov, zaradi česa nas bo pa Evropa kaznovala.

 Bavčar in Šrot si bosta pot na prostost verjetno enostavno kupila. Pa tudi to se mi zdi ne jezi slovenske javnosti preveč, pa čeprav gre za resnične milijonske zaslužkarje in ta dva v Sloveniji nista edina. Vendar, ker nista zdravnika nikogar ne motijo njihovi milijoni.

 Tudi žogobrci so tabu tema. Tudi v teh krogih se obrača veliko denarja. Pa se tudi o to temo nihče ne spotakne. Najbolj me zmoti dejstvo, da se  zaradi požrešnosti posameznikov ruši ugled Slovenije.

 Po vsem tem se res vprašam, zakaj so potem prav zdravniki vedno tarča varčevalnih gonj. Če bi zdravniki, napravili toliko napak in svoj poklic tako slabo opravljali kot ga v tej državi mnogi, bi pokopališča že zdavnaj postala pretesna.

 • Share/Bookmark
 
41 odgovorov na “O zdravnikih pa nič!!?”
 1. Inox - 21.07.2010 ob 21:03
  Inox

  “Z Rusi bi se zagotovo dalo dogovoriti za nekaj brezplačnega plina, ki bi ga ponudili potrošnikom po nižji ceni. Ne nađi pametni politiki so kupili ladjo. 35 milionov evrov. Tistih, ki jih bodo privarčevali na dežurstvih zdravnikov. In zakaj? Zato da se peščica vojačkov lahko igra mornarice, na 40 km obale. Lep Vas prosim! Kje je tu varčevanje? Kdo koga vleče za nos?”

  Rusi so nam dali možnost da si iz klirinškega dolga izberemo orožje in nič drugega, o energentih ali kar o denarju se niso hoteli pogovarjat. Get your facts straight. Sicer pa so pogodbo za ladjo podpisali pod prejšnjo vlado.

 2. mica - 22.07.2010 ob 07:56
  mica

  na vprašanje, ZAKAJ so zdravniki toliko na udaru, sem iz povsem praktičnih izkušenj dobila že zdavnaj zelo jasne odgovore: ZARADI SVOJEGA ODNOSA DO MENE- KOT PACIENTA.
  Predvsem zato.
  Žal je že tako, da je za večino zdravnikov pacient še zmeraj OBJEKT, na katerem želijo zaslužiti, doseči slavo ali pa….kar je najpogosteje- ta nebodigatreba “moti” pri njihovih službenih prostočasnih dejavnostih.
  ENKRAT SAMKRAT bi rada doživela, da bi zdravnik gledal vame in NE skozi mene, da se – medtem ko me pregleduje, ne bi ukvarjal še s sto drugimi stvarmi, strašno bi si želela, da me POSLUŠA, da pokaže zanimanje za moje strahove, milo rečeno- želela bi, da mi pokaže, da je ČLOVEK.

  PS
  za marsikoga od tistih, najbolj glasnih o tem, “kakšne krivice se jim godijo”, velja, da bi bilo treba poslušati med. sestre z oddelka dotičnega….One bi šele vedele povedati, kakšen je resnični obraz take osebe….
  In verjemi, slika tipičnega predstavnika slovenskih zdravnikov, bi ne bila samo grozna, bila bi groteskna in še bolj zmaličena…
  :-(

 3. mica - 22.07.2010 ob 08:01
  mica

  PS
  nočem, da se bere kot da samo kritiziram.
  Moram – če hočem, da ne bom imela slabo vest, dodati, da pa V.S. E. tiste zdravnike, ki pa so res nekaj posebnega, ki se zavzamejo, ki so človeški do mene….strašno cenim in – ker imam to možnost- o njih povem tudi na glas…..

 4. nevenka - 22.07.2010 ob 08:09
  nevenka

  Moja sodelavka je pred dvema dnevoma pri zobozdravniku čakala skoraj tričetrt ure (sama in edina v čakalnici), ker jo je bolel zob in bi ji bilo treba v zob dati zdravilo, potem so jo sprejeli, povedali, da imajo veliko gužvo in da se odpravljajo na dopust in naj počaka, da pride nadomestna zobozdravnica, naslednji teden. Zoba se ni pritaknil nihče.
  Mislim????

 5. dare - 22.07.2010 ob 12:17
  dare

  Pljuvanje po zdravnikih res ni prava pot.Če bi mene kdo vprašal, bi zagotovo postopal drugače. Sicer bi bil jako kritičen do zdravniške arogance,kjer je pač le-ta prisotna, glede plačil pa bi bil zelo diplomatski. Vso čast in priznanje namreč zdravnikom, ki dobro delajo svoje delo. To namreč ni le delo ampak poslanstvo in verjetno še kaj. POsebno nekaterih se preprosto ne da (dovolj) preveč plačati. Vendar pa …. če jaz dobim za svoje pošteno, pa čeprav niti približno toliko odgovorno , zahtevno, pomebno, omembevredno in niti bedne blede sence dohtarskega dela, če dobim za to 500 € z nedvoumnim poudarkom, da celo s to bedo rušim konkurenčnost gospodarstva in povzročam uravnilovko. Ja potemtakem bi se moral usesti z dohtarjem in ga nekako soočiti z bridko resnico: “Doc!” bi rekel “glej , faca si in majster in vsak pfenig, ki ga zahtevaš, ga tudi zaslužiš. Ampak, …zgleda, da ni toliko dnara!”

 6. dare - 22.07.2010 ob 12:39
  dare

  Aja, to da se potencira takšne “probleme” in se tako odvrača pozornost z nekaterih drugih stvari pa je še kako res. Nedvomno. Lep pozdrav!

 7. dv58 - 22.07.2010 ob 19:04

  odgovor Inox
  To kar trdite, je mogoče tudi res, bolj me zanima medicina kot pa to kaj se naši politiki in diplomati pogovarjajo z Rusi. Dejstvo, da smo dobili ladjo pomeni lahko samo dvoje ali se niso znali bolje pogajati ali se niso hoteli bolje pogajati. Popolnoma irelevantno je katera vlada je podpisala dogovor. Med politiki tako ali tako ni prav nobene razlike.

 8. dv58 - 22.07.2010 ob 19:23

  odgovor mici
  Glede na to, da ste na svojem blogu anonimna, nisem mogel ugotoviti ali ste bila kdaj moja pacijentka. Jaz svoje identitete ne skrivam. Delam, kot vodja anesteziološke dejavnosti na urgenci UKC Ljubljana. Prosim pojdite vprašat moje sestre, kakšen je moj odnos do pacientov. Svojih bolnikov nikoli ne tretiram, kot objektov, na njih ne morem zaslužiti, slava za anonimnega anesteziologa ni bila nikoli pomembna. In za bolnika imam vedno čas, tudi doma. Če se oglasite pri meni, ko se vrnem z dopusta (konec avgusta) vas bom z veseljem poslušal in vam poskušal pomagati kolikor bom lahko.
  Med mojimi kolegi so zagotovo tudi takšni, ki si za bolnika ne vzamejo čas. Vendar nikakor niso v večini in še manj tipični. Naj dodam, da zavod za zdravstveno zavarovanje čas predviden za enega bolnika omejuje na 7 minut. V sedmih minutah se z bolnikom ne moreš prav veliko pogovoriti. Sam imam srečo, da z zavarovalnico v bolnišnici nimam prav veliko opravka.

 9. dv58 - 22.07.2010 ob 19:26

  odgovor mici 2
  hvala

 10. dv58 - 22.07.2010 ob 19:34

  Sam nisem zobozdravnik in takšenga pošetja ne znam razlagati, še manj ga pa želim zagovarjati. Če se vse skupaj dogaja v zdravstvenem domu, se je najbrž možno pritožiti. Če gre za privatno ordinacijo bi zobozdravnika takoj zamenjal. Za mene je ne etično pustiti bolnika v bolečini. Vendar jaz nisem zobozdravnik temveč anesteziolog. Zdi se mi pa, da smo predavanja o etiki poslušali skupaj.

 11. mica - 22.07.2010 ob 19:51
  mica

  ojej..kar sem napisala, NI BILO OSEBNO.
  Letelo je na splošno…
  Sicer pa sploh nisem gledala kdo je lastnik bloga, odgovarjala sem na napisano.

  PS
  Sploh nisme anonimna.
  Če bi pogledali na moj blog, bi našli o meni vse, nekje piše tudi to, koliko kg tehtam
  :-)

 12. dv58 - 22.07.2010 ob 20:03

  odgovor daretu.

  Dovolil sem si vaš komentar nekoliko urediti. Sleng, čeprav je mogoče komu tudi všeč, me moti in mislim, da ne prispeva artikulirani debati. Gostilniških debat se ne udeležujem.

  Na vaš komentar lahko rečem spet smo tam. Glede na to, da ste anonimnež (mislim na spletu) in da ne vem kdo ste in kaj počnete podatka o vašem osebnem dohodku ne morem vrednotiti. Očitno je vaša predstava o financiranju zdravstva in delovanju trga delovne sile močno izkrivljena. Bridka resnica je, da bodo brez denarja, čakalnice bolj polne čakalne vrste daljše, zdravniki bomo imeli pa več prostega časa

 13. dv58 - 22.07.2010 ob 20:11

  Res je niste anonimna. Daleč od tega. Priznam pa, da se na vašem blogu nisem prav dobro zanšel. Podatke o Vam sem izsledil preko naslovov vaših knjig. Vem, da ni osebno. Moja ponudba še vedno velja.

  lep pozdrav

  Dušan Vlahović

 14. dare - 22.07.2010 ob 22:28
  dare

  Gospod dohtar, tudi jaz nisem anonimen. Neznan že mogoče, vendar svoj komentar sem oddal prijavljen in ime Dare deluje kot link kjer lahko izveste, če vas o meni kaj zanima. Sicer pa zagotovo nimam stoprocentno vsega razčiščenega. Kot npr. vi tudi ne. Omenjate na primer nogometaše. Ja, nekateri so pa res preveč plačani, vandar na enega takega pride tisoč njih, ki samo sanjajo in životarijo s svojo obrtjo. Pri zdravnikih je pa vseeno nekoliko drugače. Tudi najbolj zahojen vaški padar, ki celo življenje samo piše napotnice je za moje pojme bogataš. Moj dohodek bi namreč pa kljub vsemu lahko “ovrednotil”! Saj vendar jasno pišem, da gre za mesec dni poštenega dela.

  To, da imate radi lep jezik pa je hvale vredno. In nič ni narobe, če ste kaj popravili. Me pa nekoliko, kot vedno, moti to objavljanje komentarjev po moderaciji, ker je včasih vse skupaj nekoliko nesmiselno oziroma nima pravega zaporedja.

  Lep pozdrav! Dare Likar

 15. jedrce - 22.07.2010 ob 22:57

  “Po zdravnikih so vsi povprek pljuvali in zmerjali z imeni, ki jih ne bom ponavljal. In zakaj? Zato ker so morali opraviti veliko nadur, da bi tem istim potencialnim pacientom zagotovili 24 urno zdravstveno varstvo in so za to bili plačani. Nihče ni ničesar ukradel, prigoljufal ali zapravil. Samo pošteno smo delali.”

  Zaradi enostavnosti sem kopirala odstavek, ki bi ga želela pokomentirati.

  Drži, da ste morali opraviti veliko nadur, da ste s tem zagotovili 24 urno zdravstveno varstvo. In ja, niste kradli, goljufali ali zapravljali. Ja, pošteno ste delali (vsaj večina, upam).

  Vendar vse to sploh ni sporno, temu nihče ne oporeka. Vendar je vse to samo preusmerjanje pozornosti z dejanskega problema: denarja ni dovolj in spodobi se, da si breme tega dejstva delimo vsi. Komentatorju zgoraj, ki v mesecu dni s svojim delom zasluži – prav tako pošteno, brez kraje, goljufanja in zapravljanja, 500 evrov – boste nekoliko težko pojasnili, da zdravnik (lahko) zasluži toliko…za koliko ur dežurstva že?

  Samo za to gre. Nihče ne oporeka pomembnosti vašega dela, zato tega ni treba nenehno poudarjati. Gre za kolikor toliko solidarno porazdelitev bremena, ki ga je prinesla kriza. Za nekoga z visokimi etičnimi standardi, kakršne prepostavljamo pri zdravnikih, bi to moralo biti lahko sprejemljivo.

 16. mica - 23.07.2010 ob 03:36
  mica

  lahko se mi oglasite na mail
  zareceno@gmail.com

  pa se lahko dogovoriva…prav?
  M.

 17. dv58 - 23.07.2010 ob 08:38

  Dragi Dare, se opravičujem. Izjemno redko se zgodi, da se me v komentarjih lotijo umetniki. Vi ste drugi. Verjamem, da gospo Miklavčič tudi poznate. Knjige še nisem prebral. Obljubim, da je bom. Žal sem očitno izjemno nespreten, kajti na Vašem blogu o Vas nisem izvedel veliko. Šele dodatno raziskovanje po spletu mi je prineslo rezultate.
  V šolo sem hodil v rdečih časih in sem tudi v marsikaj verjel, zato sta mi kovač in ključavničar veliko bližje kot uradnik in birokrat. Vendar so se časi zelo spremenili, s tem se boste verjetno strinjali. In to koliko lahko nekdo iztrži za svoje delo je odvisno od ponudbe in povpraševanja. To seveda ne pomeni, da mislim, da slovenski delavec zasluži dovolj. Nasprotno. Slovenskega delavca izkoriščajo danes huje kot kadarkoli. Zato me stališča te kvazi leve vlade še bolj jezijo. Delavci naj bi stiskali pas, delodajalci pa naj se veselo redijo naprej. Vem, da to zveni kot parola in ne zdrži resne ekonomske kritike, vendar..
  Najbolj zahojeni vaški padar, ki dela v veliko težjih pogojih kot jaz in ima zaradi tega veliko večjo odgovornost, je moral, da bi svoje delo lahko samostojno opravljal, 10 let študirati. Ali to lahko vpliva na ceno njegovega dela ali ne, prepuščam Vam v presojo. Mogoče bi se bilo dobro vprašati zakaj v Bohinju nimajo zahojenega vaškega padra.
  To, da komentarji nimajo pravega zaporedja sem tudi sam opazil in me tudi moti. Verjetno gre za moje slabo poznavanje Wordpressa. Omogočil sem gnezdenje komentarjev, če bo to kaj pomagalo.

  Lep pozdrav

  Dušan Vlahović

 18. nevenka - 23.07.2010 ob 08:46
  nevenka

  In tudi jaz nisem anonimna.
  Vedno trdno stojim za svojim mnenjem.

 19. dv58 - 23.07.2010 ob 09:22

  Trditve, da denarja ni in pozivi k solidarnosti so čista demagogija. Če denarja ni, si ne morete privoščiti dizajnerskih znamk. In če varčujete se boste najprej odpovedali manj pomembnim stvarem. Ne bi našteval za kaj vse ta vlada troši denar. To enako dobro veste kot jaz. Solidarnost v tem primeru prizadene samo nekatere. Krizo v Sloveniji naj bi plačevali samo določeni deli družbe in ne vsi, zato je tu težko govoriti o solidarnosti.
  Zanima me kako boste Daretu pojasnili, da menedžer zasluži 10 x toliko kot on pa še brez dežurstev. Prepričan sam, da se ne Vi, ne kdo drug, ne bi odpovedal boljšem dohodku, če bi Vam ga ponudili. Tudi v imenu solidarnosti ne.
  Etika me ne obvezuje, da moram delati za kakršnokoli ceno. To je zelo poceni argument. Medicinska etika je kompleksno področje, ki se razvija enako kot vsa druga področja v medicini in je od časov Hipokratove prisege preraslo v samostojno disciplino, ki ima za nalogo kliničnem zdravniku olajšati sprejemanje številnih in vsakodnevnih kliničnih odločitev v dobro bolnika. Plača zdravnika ni nikoli bila (tudi v Hipokratovi prisegi ne) in nikoli ne bo tema etičnega diskurza.

 20. nomercy - 23.07.2010 ob 09:35
  nomercy

  če prav razumem so zdravniki javni uslužbenci – plačani iz zato posebej zbranih sredstev, ki jih MORAMO plačevati ob plači (ne vem pa ali tudi iz DDV in trošarin na alkohol, cigarete … )!!
  Torej nekako tako kot vojska in policaji (ki so plačani iz DDV, trošarin …).
  In če policaj in vojak MORATA delati, ko jima šef odredi – v čem je potem problem zdravnika?

 21. dv58 - 23.07.2010 ob 09:40

  Tretja umetnica! Neverjetno! Tudi Vam se opravičujem. Vendar ne pri Vas ne pri ostalih na linku ” o blogu in avtorju” nisem našel kakšne koristne informacije. V meni ni nič umetnika in zato na svojem blogu kar po domače povem kdo sem in kaj počnem. Očitno se bom moral pozabavati tudi z drugimi vidiki bloga. Za enkrat je blog pač neko semi javno mesto, kjer lahko povem svoje mnenje. Tokrat se mi je prvič zgodilo, da sem sprožil take odzive in debato.
  In kot sem že rekel se z vašim mnenjem strinjam. Ni prav, da so vašo prijateljico tako grdo odpravili.

  lep pozdrav

  Dušan Vlahović

 22. dv58 - 23.07.2010 ob 10:04

  Žal ne razumete prav! Zdravniki so javni uslužbenci samo zato ker jh je g. Virant stlačil v svoj zakon. Zdravstvo se ne financira iz proračuna in sredstva Zavoda za zdravstveno zavarovanje niso proračunska sredstva. Zavarovanje plačujete iz osebnega dohodka in če plačate še dodatno zavarovanje, Vam v slovenskih bolnišnicah ni potrebno plačati ničesar. Podobno avtomobilskem kasku. Ekonomsko ceno bi v Sloveniji zmogli le redki posamezniki (med katerimi ni zdravnikov). Prištevati zdravnike v javne uslužbence je anomalija. Policija in vojska sta oblastnikom potrebni, da ostanejo na oblasti, zato zakon delovanje policije in vojske ureja na poseben način. Danes tudi policist in vojak lahko odideta, če jim ukaz šefa ni po volji. Oni žal ne morejo postati privatni policisti in vojaki. Zdravniki lahko delamo tudi v privatni sferi. To je še en razlog zakaj zdravniki niso javni uslužbenci. Zakonodaja vašega predloga ne omogoča. V primeru spremembe zakonodaje sem prepričan, da bi se razmerje med privatnim in javnim v zdravstvu zelo spremenilo.

 23. nomercy - 23.07.2010 ob 10:17
  nomercy

  tudi zdravnik zasebnik, ki dela s koncesijo je iz istega tropa – ima od države vso podporo, da bo dobil plačo!! (da pa o anomalijah, ki so nastale z zasebnimi ambulantami v katerih delajo zdravniki zaposleni v javnih ustanovah ne pišem!!).
  In za to gre! Če meni “malar” pobeli stanovanje in nimam denarja da mu plačam, mu država ne bo zagotovila plače! – Temu se reče svobodni trg. Če pa zdravniku pacient umre pa tudi ne bo plačal iz “svojega žepa” stroška reklamacije.
  In za posladek: koliko zdravnikov se je izšolalo z lastnim vložkom => denarjem?

 24. dare - 23.07.2010 ob 10:34
  dare

  Ha, lepo da se je razvila debata. Tudi sam kar ne morem, da ne bi še česa dodal. Mislim, da je bistvo večine “našega” problema v tistem, kar je napisala Mica (ja, poznam :) ), namreč v odnosu do nas pacientov.
  Glede denarja pa seveda ne bomo mogli zadovoljivo zbližati naših mnenj. Zgodbe so seveda zelo različne. Nikakor na primer ne morem dojeti, kaj ste mislili o strašno težkih pogojih za vaškega dohtarja. Seveda se strinjam, da se je moral izšolati, drugače pa vsaj tisti, ki sem ga imel konkretno v mislih nima tako zelo težavnega vsakdana. Definitivno!
  Cena mojega (našega) dela pa tudi ni vedno tako zelo tržno logična. Delam v fabriki relativno daleč od drugih centrov. Še enkrat bi poudaril, da delam pošteno in dosegam solidne rezultate. Imam pa tudi petinštirideset let in sem invalid III, kat z diagnozo epilepsije. In okoli mene je zelo veliko ljudi v podobni situaciji. Predvsem takšnih, ki niso tako zelo mladi pa s težavami s hrbtenico, konec koncev tudi z živci in še marsičem. In še vedno trdim, da dobro delamo. Trdim pa tudi, da se namesto tržnih zakonitosti pri vrednotenju veliko bolj upoštevajo ostale navedene zadeve. Jaz pravim temu, da smo pač obsojeni na dosmrtno.
  Odnos do izkušenih in pridnih ljudi je v tej naši širni kovačiji vse prej kot tržen. Lahko bi rekli, da je neverjetno kontraproduktiven. Zelo jasno nam dajejo vedeti, da smo slejkoprej breme gospodarstvu in da zmanjšujemo konkurenčnost. Namesto nas bi radi najemali mlade delavce iz Bolgarije in Makedonije, ki nimajo niti sledu o kakšnih delavskih pravicah in podobni navlaki. V svoji kratkovidni požrešnosti ne uvidijo s kakšno veliko lopato mečejo na ta način skozi okno velike količine denarja.
  Še najmanj pa bi želel, da izgleda, da imam kakšne rdečeproletarske ideje o enakosti in brezmejni solidarnosti. Dobro, malo me jezi, ko se menedžer trka po prsih, da mora delati 14 ur, potem, ko ob svojem osnovnem delu vzporedno laufa še dve firmi, seveda denarno povezanimi z glavno, je član vsaj dveh nadzornih odborov in elitnih klubov, poleg tega pa še z razširjenimi rokami čaka, kam ga bi še lahko povabili! Dobro, to mi gre malo na živce. Drugače pa mi je zelo jasno, da je do tako težkega poklica in do takšne izobrazbe težka in dolga pot in da je treba strokovnjake tudi plačati. Tudi z razmerji nimam težav. Petkrat, desetkrat ali karkoli že, meni je vseeno. V bistvu bi rad s svojim delom samo pokril svoje račune. Enostavno! In, če se vrnemo na začetek. Ko bi me zabolel križ in bi šel k zdravniku, kar se ni zgodilo že nekaj let, bi bil srečen, če bi bil tam sprejet prijazno in tako kot je treba. Res lep pozdrav!

 25. nevenka - 23.07.2010 ob 10:56
  nevenka

  Zdravstvo se financira iz javnega vira tako kot proračun. Prištevati ali neprištevati, to tu ni v resnici vprašanje. Vprašanje je pričakovana 70 miljonska izguba ob zaključku poslovnega leta in denar, ki je namenjen za zdravila bolnih ljudi.
  Koliko denarja se da vzeti na strani zdravil, da bi lahko zdravniki zagotavljali kvalitetno zdravljenje v okviru ekonomskih možnosti, ki so definirane z slovenskim gospodarskim prostorom.
  To je vprašanje.
  Ne koliko zaslužijo zdravniki v Švici ali deželah bogatih z nafto.
  Bogastvo narodnega gospodarstva je tisto, ki bi moralo določiti plačna razmerja, ne individualne želje. In to bogastvo bi moralo biti omejevalni faktor za vse porabnike javnih sredstev in za managerje. Pa če to kdo imenuje uravnilovka ali ne. Ne moremo velike noge stlačiti v majhen čevelj. Tako je moje mnenje na to temo.
  Znotraj sistema bi moralo biti nagrajevanje pošteno, tu pa ne sme biti uravnilovke, da bi se lahko pogovarjali od dvih plač v procentih. Ne, ne. Ravno tako bi storilnost in uspešnost morala biti kriterij in za to postavljena poštena merila.
  Potem se bo pa takoj videlo kdo je dober in deloven zdravnik in kdo ni. In kdo sedi na tisoč funkcijah in ga nikjer v kliniki ne moreš najti cel teden. Vsi “vedo” kje je in te pošiljajo od Poncija do Pilata. Samo najti se ga ne da.

 26. dv58 - 23.07.2010 ob 10:57

  Ali mogoče lahko vi poveste koliko pravnikov, ekonomistov, inženirjev se je izšolalo z lastnim vložkom? Koliko menedžerjev se je izšolalo z lastnim vložkom? Sam sem Medicinsko fakulteto dokončal v rajnki Jugoslaviji in moje šolanje je bilo nekako brezplačno. Redni študenti tudi danes ne plačujejo šolnine. Vendar možnost za študij medicine imajo vsi, ki se pokažejo za dovolj sposobne. Če seveda nimaš pogojev za vpis na redni študij potem moraš vpisati študij izredno in v tem primeru seveda plačati. Na medicini izrednega študija ni. Vložek, ki ga zdravniki dajemo za svojo izobrazbo celo življenje je čas. To so ure in ure, dnevi in noči prostega časa, ki ga zdravniki moramo porabiti, da lahko sledimo razvoju medicinske znanosti in da lahko Vam zagotovimo zdravljenje na čim bolj sodoben način. Zato mi prosim ne govoriti o lastnih vložkih.

 27. nevenka - 23.07.2010 ob 11:00
  nevenka

  Spoštovani gospod doktor, verjetno tudi vi kdaj vidite koga, ki mu sistem služi veliko bolj kot on medicinski stroki in delu.
  Zaradi dobrih in požrtvovalnih zdravnikov se nihče ne bi jezil, človek bi mu vse dal, da ga res pozdravi.

 28. dv58 - 23.07.2010 ob 11:23

  Po vrsti, najprej je zdravnik, ki dela kot mi pravimo na terenu, sam. Kar pomeni, da mora vedno vse probleme rešiti sam brez pomoči. Ker sem tudi sam delal, pred mnogimi leti na terenu vem kako velika je ta odgovornost in kako velika je stiska, ko nisi čisto prepričan kaj moraš storiti. V svoji dvajset letni anesteziološki praksi sem bil pogosto v godlji (tudi pacient je bil v godlji) in včasih sem problem rešil sam, včasih so mi pa pomagali kolegi. Že samo dejstvo, da lahko nekdo pride na pomoč, ko se stvari zapletejo olajša situacijo. Tega luksuza terenski zdravnik nima. Zato na sebe prevzema veliko odgovornost. Zato jih jaz nikoli ne podcenjujem.
  Zagotovo je v situaciji velike brezposelnosti, za ljudi, ki imajo zdravstvene težave še veliko težje. Na žalost je tako, da kljub izvrstnem delu delavca, delodajalec poskuša plačati čim manj in zmanjšati stroške dela. Ob tem je seveda profit večji. Ob tem ga kaj se z delavcem dogaja prav nič ne zanima.
  Ljudje in tudi zdravniki smo različni. Komunikacija med ljudmi bi morala tudi izven poklicne sfere biti prijazna in uljudna. Profesionalen odnos do bolnika, pa zagotovo mora biti prijazen in razumevajoč. Ne želim zagovarjati kolegov, ki so neprijazni in arogantni, ker menim, da to ni profesionalno, vendar mislim, da sem to že nekje omenil 7 zavarovalniških minut je zelo kratek čas.

  lep pozdrav

  Dušan Vlahović

 29. nomercy - 23.07.2010 ob 11:26
  nomercy

  takole bom rekel: ravno v tem “lastnem” vlošku je razlika med državnimi/javnimi uslužbenci in svobodnim trgom!
  Šolanje/izobraževanje/držanje koraka z napredkom javnih/državnih uslužbencev je plačano s strani države!! vsi ostali, na svobodnem trgu pa moramo to vkalkulirati v ceno s katero nastopamo na trgu! (ja, tudi “malar” se izobražuje – pa nima “svojega” “prostega” časa ampak je “malar” 24/7 in ko gre na izobraževanje mora to plačati iz svojega žepa (oz. denarja, ki ga sam zasluži!!)
  ————————-
  in pod črto: kaj pa je presežek zdravstva? So to ljudje, ki večno živijo (žal smo umrljiva bitja!!), je to zdravilo proti prehladu?
  Kaj pa, če bi na tistih par zamenjav srca ljudi raje poslali v rusijo in jih uveljavljali kot kompenzacijo za dolg – gre za to, da si pogledamo tudi “return on investment” denarja, ki ga vlagamo v zdravstvo!!
  Nihče pa nikomur ne brani, da dela “brezplačne” nadure iz povsem humanih vzgibov. V realni ekonomiji delamo brezplačne nadure že dobrih 10 let – ker se pričakuje (in glede na trg delovne sile izsiljuje), da boš za pogodbeno mesečno plačo pač naredil še kaj več!!
  In tako vas javne/državne uslužbence vidim: naredite kaj več za svojo mesečno plačo – mi namreč denarja nimamo.

 30. dv58 - 23.07.2010 ob 11:36

  Denar za zdravstvo je javni denar se strinjam. Vprašanje je kako se ta denar troši in kod o tem odloča? Ali ste se kdaj vprašala zakaj Zavarovalnica kupuje nepremičnine z javnim denarjem? Cene zdravil so pač takšne kot jih ministrstvo in zavarovalnica izpogajajo. Pri nas določene aparature stanejo 4 x toliko kot v Nemčiji. V UKC plačujemo velike denarje mesečno za informacijski sistem, ki je z vidika zdravnika in klinične medicine neuporaben. Plače zdravnikov so ob vsem tem manjši problem. O temu kar sem omenil pa ne odločajo zdravniki. Zdravnike s funkcijami, ki jih ni moč najti v UKC lahko na prste preštejem. Večine je škoda za neplodne sestanke z upravo, ki ne ve točno kaj počne. Večina ostalih smo ob pacientih.
  Lep pozdrav
  Dušan Vlahović

 31. nevenka - 23.07.2010 ob 11:44
  nevenka

  In zakaj se temu očitno škodljivemu načinu dela znotraj institucij ne uprete? Saj potem bo pa kar naenkrat dovolj denarja. Za vse.
  Jaz se kot uporabnik storitve težko uprem, ker ne vem vsega in ne poznam vseh dejstev. Bi pa podprla ljudi, ki se zavzemajo za pravično stvar.
  Ne pa da je logika taka, če je denar za vse neumnosti, potem naj ga bo pa še plače, se bodo že zmenili kako bodo razporejali denar. Ljudje so pa prizadeti. Nekaj tukaj ne štima.

 32. dv58 - 23.07.2010 ob 11:56

  Če ste si plačali študij ekonomije, naj Vam vrnejo denar. Zgodbo o javnih uslužbencih ne bom ponavljal. Če mislite, da moje izobraževanje plačuje država se hudo motite. Večina zdravnikov se danes izobražuje tako, da bere na novo objavljene publikacije. Vsak od nas poskuša slediti svojem področju. Zahvaljujoč internetu edino kar moraš dati je čas in mogoče nekaj evrov za naročnino na ustrezne spletne portale, kar pa poravnam sam. Jasno mi je, da tega ne razumete prav dobro, ker pod izobraževanjem razumete samo formalne oblike. Formalne oblike v medicini predstavljajo majhen del izobraževanj. Javni zavodi za izobraževanje namenijo zelo malo. Izobraževanje malarja in zdravnika pa mislim, da zelo težko primerjamo.
  Pod črto naj Vam povem: presežek zdravstva so vsi tisti, ki jih vrnemo v delovni proces, kjer ustvarjajo dohodek in državi plačujejo davek. Če so to sešteje (obstajajo metodologije) se stroški zdravstva zlahka pokrijejo. Med temi, ki se vrnejo v delovni proces so tudi bolniki po transplantaciji organa, tudi srca. Ne vem, če sem prav dobro razumel, da bi zaradi profita Ljudi z bolnim srce prodajali v Rusiji?! To je celo za ekonomista izprijen cinizem, ki se ga ne sramoval niti Mićo Mrkajić.
  Oglasite se, ko boste Vi naredili toliko brezplačnih nadur, kot sem jih jaz!

 33. dv58 - 23.07.2010 ob 11:57

  Vidi in mi niso všeč

 34. dv58 - 23.07.2010 ob 12:00

  Vodstva bolnišnic nastavlja politika. Za politiko nimam želodca. Ukvarjati se moram z medicino. Protestiram pa ob vsaki priložnosti in verjemite mi, da nimam dlake na jeziku.

  lep pozdrav

  Dušan Vlahović

 35. nevenka - 23.07.2010 ob 12:18
  nevenka

  Seveda. Tudi tvegano je v tej, tako imenovani demokraciji, preveč izpostavljati nasprotujoče mnenje, saj smo bili priča pritiskom na dr. Breclja, ko se je poskušal postaviti v nek bolj pravičniški položaj.
  Tako ali tako sem že dolgo mnenja, da potrebujemo nove in drugačne politike. Čarobna vila pa nič.
  Nobene želje mi ne izpolni :-)
  Zato pa ne vem, če bo kdaj bolje.

 36. budra - 23.07.2010 ob 13:00

  Mislim, da dr. Vlahovič že skoraj vse pomembno zapisal, vendar je to mogoče ostalo spregledano. Zato bi si dovolil neke pomembne točke še enkrat ponoviti in dodati eno novo glede ministrice Krebsove.

  1. Gospa Krebs je »ministrica za javno upravo« in ne za nekakšen nedefinirani javni sektor. Javna uprava zagotovo niso zaposleni v zdravstvu (napad ne cilja le na zdravnike ampak na vse, ki delajo v zdravstvu na podoben način). Ne šolniki in tudi policija in vojska po mojem nimajo nič skupnega z »upravo«. Torej gre za dejanje ministrice, katero ni v njeni kompetenci.
  2. Če so zdravniki javni uslužbenci ali niso, je tudi vprašljivo. Zdravstvo je sicer delno financirano tudi iz proračuna v primeru investicij, vendar za to, ker je večina ustanov v lasti države. Še vedno obstajajo podjetja zunaj zdravstva, ki so saj delno v lasti države in je jasno, da v takšna podjetja država tudi investira. So torej zaposleni v teh podjetjih javni uslužbenci?
  3. Večina denarja, ki ga zdravstvo dobi, je denar iz zdravstvenega zavarovanja, ki je zdravstvenim ustanovam izplačan na temelju opravljenih storitev. Razdelitev denarja za plače zaposlenih znotraj ustanov, tudi za dežurstva, za turnusne in nočne dodatke, ne vpliva neposredno na ceno storitve, ker ta je dogovorjena vnaprej ne glede na morebitne nadure. Zavarovalnica prihrani denar le takrat, če bo opravljenih manj storitev. (A gre mogoče za to?)
  4. Res da imamo državno zdravstveno zavarovalnico. Če bi imeli državno zavarovalnico za avtomobile, bi bili avtomehaniki državni uslužbenci?
  5. Poskušajte izračunati, koliko v Sloveniji vsi skupaj plačamo mesečno zdravstveno zavarovanje in kakšen delež tega gre na plače zdravnikov, boste presenečeni.
  6. Nedvomno je v zdravstvu zaposlenih tudi nekaj zdravnikov, ki nič ne počnejo in dobivajo za to plačo. (Mogoče bi bilo še dražje, če bi namesto nič delali škodo). To pa se ne bo rešilo z ukrepom, ki je usmerjen k temu, da so ljudje kaznovani za to, ker delajo več kot ostali. (Znižanje dodatkov za nadurno delo, delo v posebnih pogojih in dodatek za povečan obseg dela pomeni prav to. Tudi arogantni kolegi ne bodo za to bolj prijazni.
  7. Cela gonja proti zdravnikom me rahlo spominja na začetek holokausta. Za vse težave države so bili krivi Judi in vsi so bili tudi enako krivi. Ko postalo popolnoma legitimno pobijati Jude, ni bil problem takšne postopke razširiti še na druge. Če bo uspelo pri zdravnikih, za kaj ne bi pozneje uspelo tudi pri delavcih s plačo 500E na mesec? Ali drugače: »Ne vprašaj kome zvoni, tebi zvoni!«

 37. mica - 23.07.2010 ob 14:16
  mica

  dušan,
  ko sem govorila o odnosu med bolnikom in zdravnikom , sem izpostavila nekaj, KAR NI IN NE MORE BITI PLAČLJIVO.
  Smo ali pa NISMO človeški- samo v tem grmu tiči zajec.
  V mojem poklicu je vsaj 571 novinarjev, ki so – glede na tisto peticijo, ki so jo nekoč podpisali- za katere mnogi rečejo, da so prodane duše.
  Zase vem, da še NIKOLI v življenju nisem naredila česa takega, da bi me zato lahko pekla vest.
  Kot vidim, ti o sebi razmišljaš podobno….
  Preprićana pa sem, da ti niso všeč tisti kolegi, ki se jim za t. i. človečnost v odnosu do pacienta, milo rečeno- fučka…
  Je mar tako težko reči na glas, da ima vsak poklic na eni strani kvalitetno zrno, na drugi strani pa pleve?

 38. dv58 - 23.07.2010 ob 18:57

  Nikoli ne smemo izgubiti upanja

 39. dv58 - 23.07.2010 ob 19:07

  Hvala Jiri! Odlično povedano. Nimam kaj dodati. Hvla, da si se oglasil.

  lp

  Dušan

 40. dv58 - 23.07.2010 ob 19:09

  Šlamparije ne maram, in mislim, da me tudi v UKC po tem poznajo. Žal posploševanje ne reši problemov. Rušenje zaupanja med zdrabnikom in bolnikom je samo škodljivo.

 41. ancksha - 6.08.2010 ob 13:55

  Ne morem si pomagat:

  http://www.youtube.com/watch?v=kL6KfGlztmQ&feature=related

  :(

  Sicer pa je jasno, da je le državi v interesu, da je premalo zdravnikov, ker se tako vsota denarja, ki so jo namenjali za zdravstvo porazdeli med čimmanj ljudi in imate zato navidezno višje plače.
  Kolegica dela pri neki firmi, ki ima “vsemogočno napravo za diagnosticiranje” (šušmarjenje) in je kot študent MF plačana 20 EUR na uro. 3x več kot dohtarji, ki dejansko kdaj komu rešijo življenje. Toliko o tem, koliko je slovenc pripravljen plačat za “zasebno zdravstvo” – 150 EUR za priklop na tisto mašino ki nima nobenega terapevtskega učinka niti še sami ne znajo utemeljit, kako deluje.

  Sam ravno včeraj sva si s kolegom malo jamrala, da je določenih specialistov tko malo na trgu dela in dosegajo miljonske plače (v USA, UK, AU), pri nas jih je ravno tko premalo, samo da bi postal tak specialist (dobil specializacijo) se moraš ravno na pol pregriznit. Pol maš pa plačo, ki je več kot 10x nižja od tamkajšnje in te vsi po zobeh vlačijo. Delaš pa približno enako.

Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.