iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

Utrujeno protestiram!!!!

Komentiraj

Objavil/a dv58 23.08.2010 ob 15:17 pod Aktualno, Medicina, informacijska tehnologija, politika, zdravstvo

Utrujeno protestiram g. dr. Tajnikar. Utrujen sem od neprestanega pojasnjevanja, od poslušanja očitkov, od dežurstva v katerem sem, dokler so drugi reševali življenja, bil popolnoma neučinkovit. Ja, jaz sem anesteziolog, ki po vašem mnenju, niti približno ne dosega po svoji učinkovitosti, svojih vrhunskih kolegov kirurgov. Vendar, kljub temu, da sem cel vikend preživel v bolnišnici, v to vabo ne bom ugriznil. Poleg tega Vam takšne premišljenosti ne priznam. Dvomim, da ste kljub svoji politični vpetosti sposobni, premišljeno uporabiti preizkušeno rimsko strategijo “Divide at impera”. Torej Vsaj pri meni “Pax Romana” ni učinkovit.

Z izjavo o učinkovitosti anesteziologov kažete edino popolno nepoznavanje, našega dela in naše vloge v bolnišnici. Sodobna medicina že dolgo oskrbuje in zdravi bolnike in poškodovance timsko. V timu sodelujemo tako anesteziologi kot kirurgi. Dejstvo, da se anesetziologi med svojo specializacijo usmerjajo v smer intenzivne medicine in se zato urijo v prepoznavi in zdravljenju kritično bolnih bolnikov pogojuje naše mesto v timu. Postopke oživljanja najpogosteje izvajamo anesteziologi. Ko se stanje bolnika in poškodovanca poslabša do te mere, da je ogroženo življenje, koga mislite, dr. Tajnikar, da kolegi kirurgi pokličejo. Anesteziologe! Kako je torej z reševanjem življenj?

Da me ne bi napačno razumeli: kirurgi so nepogrešljiv del tima, saj na njih sloni celotno operativno zdravljenje bolnika in poškodovanca. Anesteziolog se lahko še tako trudi, vendar, če kirurg ne ustavi krvavitve, bolnik ali poškodovanec umre. Torej za preživetje bolnika je potreben celoten tim, v katerem pogosto sodelujejo tudi drugi specialisti in vedno, medicinske sestre ter drugo osebje.

Ne bom se spuščal v debato o ekonomskih analizah, to pač ni moje področje. Vendar se mi kot laiku dozdeva, da je učinkovitost odvisna od načina kako jo merimo. Bojim se da, če apliciramo metode, ki so legitimne za merjenje učinkovitosti v neki gospodarski dejavnosti recimo servisu, dobimo lahko zelo čudno sliko. Pogledamo recimo koliko operacij in anestezij napravimo v časovni enoti in ugotovimo, da smo bistveno slabši kot neka majhna bolnišnica. V majhni bolnišnici naredijo 5 operacij dnevno pri nas pa 2. Sklepamo lahko, da so v veliki bolnišnici izjemno neučinkoviti, vse dokler ne pogledamo za kakšne operacije gre. V mali bolnišnici so odstranili 5 slepičev, v veliki pa so odstranili Ca glave pankreasa po Whipplu in opravili subtotalno colectomijo zaradi procesa na debelem črevesju. Ne samo, da gre za daljše operacije, gre tudi za bistveno bolj zahtevne posege, z več zapleti in sta zaradi tega tudi nadzor in anestezija med operacijo bistveno bolj zahtevnioperaciji. Vnetje slepiča imajo po navadi mladi in zdravi ljudje, nasprotno  opisane operacije izvajamo pri starejših ljudeh s številnimi spremljajočimi bolezni. Vse te detajle je potrebno poznati, če želimo resnično opredeliti učinkovitost zdravstvenega tima, ustanove ali celo sistema. Glede na to, da več kot dvajset let opazujem kako slabo se zajemajo podatki v naših bolnišnicah sem prepričan, da prav nobena ekonomsko zdravstvena analiza ne temelji na ustreznih podatkih. Če bi želeli podatke o stanju bolnikov pred, med in po operaciji bi zato potrebovali leta rudarjenja po arhivu popisov, ki niti slučajno ni v elektronski obliki. Zato g. dr. Tajnikar govorite na pamet in v urejenih družbah se temu reče demagogija.

 • Share/Bookmark
 
7 odgovorov na “Utrujeno protestiram!!!!”
 1. andreja7 - 23.08.2010 ob 16:18

  Spoštovani,

  Strinjam se s tem kar ste napisali v prispevku. Jaz sem sicer po stroki ekonomistka in dr. Tajnikar je bil moj profesor na fakulteti. Imam pa tudi izkušnjo z anesteziologi v Bolnišnici dr. Petra Držaja in to zelo dobro. Po težki operaciji na črevesju, se je zdravstveno stanje mojega očeta zelo poslabšalo, tako, da so ga morali reanimirati. In skrb ter delo anesteziologov lahko le pohvalim. Nenazadnje je tudi kirurg, ki je očeta operiral jasno povedal, da je predvsem zaradi skrbi in strokovnosti anesteziologov, moj oče ostal živ. Zato mi je vaš zapis blizu in vaš gnev nad demagogijo dr. Tajnikarja povsem razumljiv.

 2. dv58 - 23.08.2010 ob 17:55

  Najlepša hvala za Vaš komentar in podporo. Sporočila, kot je Vaše so v zadnjem času redka, zato pa toliko bolj dragocena.

 3. nevenka - 24.08.2010 ob 07:18
  nevenka

  Tudi jaz vem, da je delo anesteziologa neprecenljivo. Moja mama je stara 80 let in je zanjo vsaka operacija tvegana, ker v resnici cela vrsta funkcij počasi peša, živi od srčnega vzpodbujevalca. Noben tehnični problem ni zamenjati vzpodbujevalec, operacija je že rutinska, a ohraniti človeka pri življenju je vse nekaj drugega.

 4. dv58 - 24.08.2010 ob 09:49

  Najlepša hvala za komentar in podporo. Človeka ujezi in razočara, da intelektualec in znastvenik podredi svojo stroko potrebam dnevne politike. In če si tak človek dovoli opletati z jezikom, kaj lahko pričakujemo od drugih.

  lep pozdrav

 5. budra - 24.08.2010 ob 22:04

  Načeloma je mogoče vsako delo ovrednotiti. Če upoštevamo strokovno zahtevnost, trajanje, pogoje in količino opravljenega dela, lahko naredimo nekakšne kriterije. To pa zahteva dobro poznavanje medicine, organizacije dela in ekonomike. Dokaj zanesljivo bi tako definirali oba kraja Gausove krivulje, sredina bi bila že bolj problematična. Če pa ekonomist ima znanje o medicini pridobljeno z gledanjem mehiških nadaljevank, ni možno pričakovati nič dobrega. Najbolj zaskrbljujoče je, ko se profesor iz ekonomske fakultete svojega neznanja medicinske problematike ne zaveda. Poraja se vprašanje, kakšno je sploh strokovno znanje ekonomistov, finančnikov in absolventov raznih fakultet za management saj so to oni pripeljali svet do gospodarske krize.

 6. dv58 - 25.08.2010 ob 07:16

  Hvala za komentar. Nekje sem prebral, da je g. dr. Tajnikar svetoval g-pe- Hildi Tovšak. Kako se je zgodba z Vegradom končala vemo vsi.

 7. nevenka - 25.08.2010 ob 07:55
  nevenka

  Dobro bi bilo, če bi si ljudje priznali, da se lahko soočajo samo z delčki resnice, življenje je kompleksno, njegova organizacija tudi. In nikakor ni vse fair.
  Od nekdaj perspektiva definira resnico. Objektivizem in resnica se redkokdaj prekrivata.
  dr. Tajnikar gotovo preslabo pozna delo anastezista, a usoda podjetja kot je Vegrad že nekaj časa ni samo v rokah ekonomije.
  In res je težko razsoditi kdaj govori ekonomist in kdaj politik.

  In odgovor budri:
  ni stroka na splošno pripeljala do krize.
  Neomejena špekulativnost prevelike liberalnosti trga je pripeljala do krize. Katera ekonomija bo dobila strokovno moč je odvisno od politike.
  Tu so ljudje brez razumevanja in dolgoročnih vizij.

Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.