iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

Dorjan kar pozabi!!!

Komentiraj

Objavil/a dv58 31.08.2010 ob 20:05 pod Aktualno, Medicina, Slovenija, etika, politika, zdravstvo

Nikakor ne morem razumeti, kaj so ministri z g.  Marušičem na čelu mislili, da se bo zgodilo. Ali so res mislili, da bomo pokleknili in rekli, prosimo vzemite, mi ne potrebujemo, da ja ne bi zmanjkalo za kakšno neumno gostijo na Bledu, da ja ne bi na naš mornariški ponos montirali jedra, ker je za nafto zmanjkalo. Popolnoma je jasno, da ko zmanjšuješ stroške, vzameš tam kjer lahko. Edino kar ne vem je: od kod jim ideja, da bodo lahko vzeli pri zdravnikih. Pripravljali so se sicer dolgo. Z načrtno medijsko gonjo, še iz časov Kebrovega ministrovanja. Načrt je verjetno vseboval, da bodo zaslužkarji, za kakršne nas imate, v akutnem napadu slabe vesti pokleknili. Vendar nimamo slabe vesti. Vsak evro (tolar, dinar) je zaslužen pošteno.

Dežuram/o izključno zaradi tega, ker to potrebno, da bi se zagotovilo učinkovito 24 urno zdravstveno varstvo. Nihče med nami, se ne odreka prostemu času, vikendom in praznikom zaradi tega, da bi več zaslužili. In če že moramo biti v službi pričakujemo ustrezno nadomestilo. Zelo naivno je da pričakujejo, da se bomo temu nadomestilu kar naenkrat odrekli. Ker zdravnikov primanjkuje, bo delo v enaki obliki kot do sedaj potrebno še vrsto let. Od jutri bo to mogoče tudi najbolj zadrtim postalo jasno.

Pri vsej zgodbi je pa najbolj neodgovorno izjavljati, da se ne bo nič zgodilo, da bo kljub dejstvu, da je zdravniškega dela premalo, za vse bolnike dobro preskrbljeno, kot trdijo vlada, Fakin (kako primerno ime) in direktorji zavodov, veliki vodje in menedžerji. Res je, da bomo vsa nujna stanja pravočasno in učinkovito oskrbeli. Kaj pa vse ostalo. Večino bolnikov pričnemo sedaj zdraviti, še preden se pri njih razvijejo življenje ogrožajoča stanja, sedaj se bo čakanje na tovrstno zdravljenje močno podaljšalo. Uprave zavodov in ministrstvo potiskajo meje dovoljenega z lastnimi interpretacijami zakonodaje, da bi ja od nas izsilili kakšno uro več. G. Vrhunc je danes jasno izvedel, kaj o temu mislimo zdravniki in kako vidimo njega in njegovo upravo. Omenjeni so bili suženjstvo in koncentracijska taborišča, seveda v provokativne namene. Na srečo je njegov monolog kmalu prekinjen in besede mu na naše veliko zadovoljstvo niso več dali. Kasneje mu je ustregla lačna novinarka, ene od televizijskih hiš, edina, ki sem jo opazil. (Ali so se novinarji naveličali ali so pa dobili ukaz.) Zavajanje bolnikov z zagotavljanjem, da bo za vse poskrbljeno, zato, da bi lahko rekli, da je zdravnikov dovolj in da potrebo po dežurstvih sami ustvarjamo, da bi lahko zaslužili, je naravnost nemoralno in neetično.

Tokrat zdravniki ne bodo popustili. Že zaradi tega, ker slabše kot je vlada načrtovala niti ne more biti. Naivnost vlade bomo plačali, tako kot vedno volivci. Minister sicer lahko upa. Sporočilo ostaja nespremenjeno: Dorjan, kar pozabi!

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Dorjan kar pozabi!!!”
Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.