iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

Televizije na žetone?!!!

Komentiraj

Objavil/a dv58 18.05.2011 ob 20:28 pod Aktualno, Internet, Medicina, informacijska tehnologija, politika, zdravstvo

Ne morem verjeti, da se to dogaja v naših bolnišnicah. To je neetično in nemoralno. Izkoriščati nemoč bolnikov in jim storitev, ki bi morala biti sestavni del bolnišnične oskrbe zaračunavati je višek brezobzirnosti liberalnega kapitalizma. Ljudi iz Mariborskega podjetja razumem, utrnila se jim je dobra ideja in so pač hoteli zaslužiti. Človečnost za podjetnike ni nujno potrebna. To nam je v Sloveniji še kako dobro znano. Spomnimo se samo gradbenih afer in kalvarij njihovih delavcev. Od podjetnikov torej ne pričakujem sočutja in človeškega odnosa do sočloveka. Ena od maksim iz obdobja rojstva kapitalizma je ” homo hominis lupus est”. Tisto kar je v celi zgodbi neetično in nemoralno je ravnanje vodstev bolnišnic. V teh vodstvih sedijo celo kolegi, ki so, če nič drugega pred leti na MF slišali kakšno predavanje o medicinski etiki. Očitno se jih ni prav nič prijelo. Ali se pa niso znali zoperstaviti menedžerskim magom, ki jih je v našem zdravstvu čedalje več. Minister namesto, da bi ukrepal poziva k premisleku. Seveda saj gre tu samo za bolnike.

V bolnišnicah v razvitem svetu se trudijo, da okolje napravijo čim bolj domače in čim manj sterilno, bolnišnično, da bi se bolniki bolje počutili. Le poredko sta v sobi več kot dva bolnika. Največkrat so sobe namenjene enemu bolniku. Televizija in internet sta danes nuja. V UKC je trenutno brezžični internet na voljo samo vodstvu v tako imenovanem “modrem salonu”. Navadni smrtniki, do tega nimamo dostopa. Že deset let poslušam isti izgovor – varovanje podatkov. Vsaj televizij na žetone nimamo. Mislim .. in upam?

Zdravstveno zavarovanje plačujemo vsa leta ko smo zaposleni. Ko zbolimo smo prisiljeni postaviti se v vrsto, čakati v čakalnicah, deliti sobo (če imamo srečo) s dvema drugima sotrpinoma. Na koncu pa na nas služi brezobzirni podjetnik iz Maribora, ker bolnišnica ne more nakupiti tistih nekaj televizorjev. Zdravstveno osebje je tako navajeno na te razmere, da pogosto pozabijo na bolnikovo dostojanstvo, sramežljivost, potrebo po zasebnosti. Tudi sam imam le redko priložnost bolnika pregledati v pogojih, ki varujejo bolnikovo zasebnost.

Žal v tej varčevalni realnosti težko, da bomo v kratkem te razmere popravili, pa vendarle je prav, da poskusimo obdržati vsaj malo človečnosti in se izognemo ne etičnem in nemoralnem zaslužkarstvu na račun stiske bolnikov.

 • Share/Bookmark
 
4 odgovorov na “Televizije na žetone?!!!”
 1. jenrej - 18.05.2011 ob 22:00

  Glede brezžičnega interneta: Na polikliniki lahko že opazite Telekomove repetitorje za plačljiv WiFI. Počasi naj bi pokrili tudi glavno stavbo KC in tako bomo končno dobili – plačljiv brezžični internet.

  Morda pa le ni bil problem v varovanju podatkov…

 2. dv58 - 19.05.2011 ob 07:22

  Ključna beseda v tej zgodbi je plačljiv. Ne bom rekel, da nekdo, ki čaka v čakalnici na Polikliniki ne more biti brez interneta tistih nekaj ur. Vendar izkoristiti prav to, da je nekdo bolan in prisiljen čakati v zatohli čakalnici in si želi skrajšati čas z brskanjem po internetu je za mene neetično in nemoralno.
  Poleg tega štejemo leto 2011. Ne bi Vam razlagal, kdaj je WiFi tehnologija prišla na tržišče. Za tako počasen razvoj informacijske tehnologije v UKC ni opravičila.

 3. jenrej - 19.05.2011 ob 16:21

  Se opravičujem, očitno ironični prizvok mojega sporočila ni bil dovolj očiten.

  Povsem očitno se mi namreč zdi, da je v letu 2011 uvajanje plačljivega interneta v javno ustanovo kot je KC povsem neprimeren korak k informatizaciji ustanove.

 4. dv58 - 19.05.2011 ob 16:28

  se globoko strinjam

Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.