iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

Po balonu še milni mehurčki?

Komentiraj

Objavil/a dv58 27.08.2012 ob 16:04 pod Aktualno, Medicina, Slovenija, politika, prometne nesreče, zdravstvo

Okleval sem iz več razlogov. Nesreča, ki se je zgodila prejšnji četrtek je za mnoge, tudi za preživele, tragedija. Pisati javno o svojem delu in svoji vlogi pri tem dogodku, se mi nekako ne zdi etično in sprejemljivo, verjetno smo vsi naredili vse kar smo lahko. Ravno tako ne bom razgrinjal analiz, ki smo jih že pripravili in jih še pripravljamo. Rekel bom samo to, da smo preizkušnjo dobro prestali in da smo se marsikaj naučili. Pohvale seveda padajo na vse strani, nekatere z grenkim priokusom, druge polne obljub s figami v žepu. Zdi se mi, da bo jeseni vsa zgodba izginila kot milni mehurček.
Ravno zato je potrebno poudariti, da pri varčevanju s katerim naj bi plačali grehe nesposobnih bankirjev in skorumpirane politike ne smemo dovoliti, da žrtvujejo vse tiste skupne dobrine, ki smo jih gradili desetletja. Verjemite, da zdravstvo lahko deluje veliko slabše kot deluje v Sloveniji. Ni potrebno daleč odpotovati, da to ugotovite.
Da so se vsa tista številna reševalna vozila lahko vsula na Ljubljansko Barje v četrtek zjutraj gre zahvala več kot dvajsetim letom načrtovanja, opremljanja, izobraževanja in izgradnje mreže NMP v Sloveniji. Res je, da to stane relativno veliko davkoplačevalskega denarja. Res je tudi to, da nimajo vse ekipe vedno veliko intervenc in da se nepoučenim ( na ministrstvu za zdravje) zdi, da so odveč (glej komentar kolegice iz Radovljice). Vendar ali je res potrebno, da umirajo ljudje na cestah, da bi nekega ekonomistka prepričali, da je strošek ekipe NMP upravičen.
Četrtkova nesreča se je zgodila še preden smo pričeli z rednim delom v UKC in smo lahko ustavili vse ne nujne operativne posege. Zato smo imeli na voljo več kot dovolj osebja in opreme. V času dežurne službe je prisotna v stavbi UKC samo dežurna ekipa. In če nihče ni zaseden z nekim nujnim posegom (kar je pri nas izjemno redko) imamo na voljo 5 anesteziologov. To pomeni, da v prvem valu oskrbimo 5 poškodovancev (poškodovancev, ki potrebujejo podporo življenjskim funkcijam). V primeru, da je poškodovancev več, vsaj do prihoda osebja od doma bi moral en anesteziolog poskrbeti za več kot enega poškodovanca. V tem primeru narediš samo najnujnejše. Poleg anesteziologa, hudo poškodovani vedno potrebujejo tudi kirurga. Največkrat travmatologa, pogosto pa tudi kirurge drugih specialnosti, kot so nevrokirurgi, torakalni kirurgi, abdominalni kirurgi, kardiovaskularnega kirurga, plastika, urologa in ginekologa. Dogaja se, ne samo v masovnih nesrečah, da je potrebno nemudoma ustaviti krvavitev v prsni koš ali trebuh. Brez torakalnega ali abdominalnega kirurga ima poškodovanec bistveno manjše možnosti. Pri hudih poškodbah, kjer je potrebno ukrepati hitro in kjer ti izkušnje pomagajo, da pravočasno ugotoviš, da je poškodovanec ali bolnik v težavah ne moremo nadomestiti izkušenega specialista z specializantom ali celo z zdravnikom druge specialnosti.
Zmanjševanje mase denarja za dohodke v javnem sektorju, ali z zmanjševanjem plač, ali z ukinjanjem delovnih mest ali s Fakinsko idejo ukinjanja dežurstev, ne bo Slovenije izvleklo iz težav. Zagotovo bo pa porušilo sistem, ki ga gradimo dvajset let in ki deluje. Velika prednost slovenske medicine pred zahodno Evropo je, da ima veliko izkušenih specialistov v bolnišnicah 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Drugje so takšni specialisti predragi. V Angliji bi tega bili zelo veseli, saj so že ugotovili, da pri operativnih posegih, ki jih izvajajo po polnoči smrtnost pričenja strmo naraščati.
Mogoče bo tragedija, ki se je zgodila vendarle komu odprla oči …

 • Share/Bookmark
 
5 odgovorov na “Po balonu še milni mehurčki?”
 1. NoMercy - 30.08.2012 ob 12:46
  NoMercy

  sicer korekten zapis – pa vseeno mislim takole:
  Infrastruktura je OK, je javna, vsem na uporabo.
  Koliko medicincev raznih specialnosti je naštetih sem prenehal šteti pri 7.
  Sedaj pa malo ekonomije:
  koliko stane reševanje enega kritičnega ponesrečenca? (policaji, gasilci, prva pomoč, …)
  V koliko časa bo s prispevki od svoje plače on to poravnal??
  Do tačas (precej ob sv. nikoli) pa je to na stroške vseh nas.

  Ampak mi tudi skupaj ne zaslužimo za tak poseg.
  Poleg tega pa bo tudi ešeni ponesrečenec lepega dne umrl – in ostal “dolžan”

 2. dv58 - 30.08.2012 ob 19:05

  Upam, da se Vi in Vaša družina ne boste nikoli znašli v situaciji, da bi ostali “dolžni”. S prispevki posameznika je zelo težko pokriti stroške zdravljenje, tudi v primerih ko jih plačuje celo življenje. Zato imamo solidarnost, ki je pomembno obeležje civilizirane družbe.

  To, da imate težave pri štetju specialistov razumem, vendar Vam ne morem pomagati, medicina se je zelo razvejila in ozke specializacije so nujne. Pri razumevanju ekonomije Vam pa ne gre najbolje. Z vidika nacionalnega zdravstva, vsak preživeli, ki se vrne v delovni proces ustvari sorazmerno veliko dohodka. Ne gre samo za prispevke temveč tudi za davke, in porabo. Ko se vse sešteje je številka velika. Pred leti so jo v neki študiji v Nemčiji ocenili na 500.000 DM. Torej Vas lahko potolažim, tudi če se Vam kaj zgodi, ne boste ostali dolžni. Saj se bomo maksimalno potrudili, da Vas sestavimo in vrnemo v delovni proces.

 3. mitjavilar - 9.09.2012 ob 11:05

  Značilnost ocenjevanja strokovnih vprašanjs strani laikov je, da zadenejo bistvo v primeru, ko imajo srečo. Identično igri na lotu. V vseh ostailih toliko sto tisoč prmerih pa ne.Če ocenjuje karkoli kdorkoli, ki nima ne realnih, ne ključnih podatkov niti znanj za njihovo selekcijo, je to najboljpa popotnica za dleo v Državnem zboru. Na trgu pa crkneš.
  Nesreča balona na barju se je zgodila na najbolj ustrezni lokaciji v državi. 6 minut od največje reševalne postaje, največjega centra za terciarno dejavnost, 8 minut največje poklicne gasilske brigade v državi, na najboljšem mogočem mestu brez zaparkiranih urgentnih poti, količkov, ki imejujejo dostop, pa še tam je en voznik reanimobila zabluzil, ker pač nima izkušenj za vožnjo drugje kot po astaltu ali makadamu,. No tudi vozila so po mojem vedenju neustrezna, ker nimajo blokade diferenciala.
  nesreča se je zgodila v času turistične sezone ob 7.15 zjutraj, ko so tudi temperature in gneča v prometu najmanjša.Dva kilometra južneje je Krim. Gozd z redko posejanimi potmi. Slovenija nima, po pravici nima še nihče na svetu in smo prvi, sisitema tako gašenja požarov na goznih in težko dostopnih področjih. Strmoglavljenje balona v gozdu pomeni, da bi vsi vpleteni vse nosili tusi nekaj kilometrov peš. NI pristanka helikopterja. In si ne predstavljam, koliko bi jamrali šele potem-tisti del, ki dela na terenu.
  KOšara z ljudmi, ki ne bi padli ve, vi visela v krošnjah lahko 10 lahko 20 metrov od tal.
  Državo pokriva polovica gozda.
  Inovacije so pripravljene do izvedbene faze. Pri nesrečah sem pozaibl omeniti železniške, ker je pretežni del prog speljan tako, da s ceste niso dosegljive. V bližnji prihodnosti se začne testirtanje uporabe motorjev za poklicne gasilce na eni od brigad in kot prvi na svetu bomo izvajali tehnično reševanje. Iz vode, prostorov, kjer dihanje ni mogoče, gorečih objektov in vozil. Tudi iz zmečkanih.
  Za lažje razumevanje stroškov NMP: najtežje poškodovani gredo vedno na center intenzivne terapije-CIT, kjer je oskrbni dan med 1200 in 1500 eurov. Hitrejši dostop reševalcev zmanjša možnost nastopa šokovnih stanj, zmanjša možnosti poškodb možgan zaradi pomanjkanja kisika, rezultat pa je v konkretnem številu primerov krajša hospitalizacja. Nov motor za reševanje brez opreme je 14.000 eurov ali dobrih 10 dni, ki jih nekdo preleži na CITu. Če enemu samemu od ne vem koliko tisoč primerov iz področja pol miljona prebivalcev države, ki jo pokriva ukclj skrajša bivanje na citu za deset dni je nov motor. Pri treh še kompletna oprema prei petih pa še plače.
  Če bi ljudje govorili samo tisto, kar vedo, potem bi na svetu zavladala smrtna tišina. Avtorpa misli ne poznam, ni pa bil Blair.

 4. dv58 - 9.09.2012 ob 16:06

  Hvala! Priznam, da težko sledim vsebini. Tisto tišini, ki bi nastala, če bi ljudje govorili samo tisto kar vedo je povedal Karel Čapek. Pripadniki NMP so ob nesreči balona svoje delo opravili kot je treba in jim gre vsa zahvala. Oprema in vozni park NMP sta pomembna. Kakšen je učinek skrajševanja odzivnega časa pri poškodbah z uporabo motoristov ni popolnoma jasno. Po rezultatih študij je pomembno, da poškodovanec v čim krajšem času prispe v ustrezno ustanovo.

 5. mitjavilar - 17.09.2012 ob 00:34

  Pozdrav. Ta vprašanja se me dotikajo skorj 20 let in je moja napaka, da se ne potrudim napisati stvari dovolj jasno. Hvala za opozorilo.
  Uporaba motorjev pomeni povprečno polovico hitrejši začetek oživljanja. Po meni dostopnih podatkih se je rean. s strani bližnjih dogajala v 3% primerov, ostalo pa ekipa reanimobila.
  Povp. polovico hitrejši dostop, čiščenje dihalnih poti, zaustavljanje zunanjih krvavitev ter ringer, infuzja, no če pa je zastoj srca pač defibirlator imajo za posledico manjšo možnost nastopa šokovnih stanj.
  V tretjini primerov se nujna vožnja reanimobila na poti prekliče, ker je pač dispečer na osnovi podatkov laika ocenil težje stanje kot je v resnici in dal ven avto pod nujno.
  Tisto, kar še ne veste je, da bomo, če se bo vse, kar delam šesto leto razpletlo kot kaže, testirali motorje na eni od poklicnih gasilskih brigad. Problemi reševanja iz vode, prostorov, kjer dihanje ni mogoče, gorečih objektov in vozil, tudi zmečkanih vozil več ali manj vplivajo na poškodbe možgan. Motorji so hitrejši od polno naloženih gasilskih tovornjakov. Medtem, ko so v tem času začeli že na nekaj lokacijah z uporabo motorjev izključno za gašenje, smo prvi na svetu, ki bomo za tehnično reševanje. Minsiter za zdravje sicer ne razume, zakaj potebujem za realizacijo strokovno podporo z njihove strani.
  Kako ena sedmina reči, ki jh bomo delali izgleda, vidite, če vtopkate v googla “firexpress bmw” ali pa “greeece firexpress”. Grki so v tem času nabavili floro motorjev.
  Z Vašim stališčem o pomembnosti časa, da pride poškodovani se samo delno strinjam. Prvi korak je, da pride pomoč do njega najhitreje.

Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.