iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

Kaznovanje zdravnikov

Komentiraj

Objavil/a dv58 7.10.2013 ob 18:58 pod Slovenija

Dolgo sem razmišljal ali bi se sploh oglasil na to temo. Potem mi je eden od rednih komentatorjev poslal naslednji link:http://markom.watoc.org/2013/10/02/zdravnica-nada-cesarec-v-zaporu-zdravniska-zbornica-zagovarja-malomarno-in-neodgovorno-nedelo-zdravnikov/.  In nekaj je ob tem potrebno reči.

Obotavljal sem, ker je tema razgreta in bo zagotovo generirala plaz nespodobnih komentarjev, ki jih, priznam, težko berem. Drugi razlog, da sem se obotavljal komentirati ta nesrečni dogodek, ki je kulminiral z odhodom kolegice v zapor je pomanjkanje natančnih informacij, predvsem o bolnikih, ki jih je kolegica oskrbovala v zdravstvenem domu.  Ne glede na to ali je njena triažna odločitev bila pravilna ali ne, je težko ugibati ali bi njena prisotnost spremenila končni izhod.  Zdravnica je pravnomočno obsojena in ker vsebine sodbe ne poznam je težko komentiram. Lahko ugibam, da je bila obsojena po enem od členov (140, 189 ali 190) ki penalizirajo opustitev pomoči.

Pri nujnih stanjih v medicini se pogosto srečujemo z več poškodovanci in zbolelimi na enkrat. In v normalnih, da rečem mirnodobskih razmerah, triažiramo paciente glede na stopnjo nujnosti. Pri tem se lahko tudi zmotimo. Recimo anesteziologu se zgodi, da je v operacijski sobi s pacientom, ki je nestabilen in zahteva stalen nadzor in ukrepanje in ravno takrat mu napovejo prihod težko poškodovanega. Kaj naj naredi? Največkrat pošljemo kolega, ki je prost, da poskrbi za poškodovanca. Se je pa že dogajalo, da sem moral bolnika v operacijski sobi zapustiti in teči v reanimacijski prostor urgentnega bloka. Tam sem lahko našel tudi močno alkoholiziranega in popolnoma nepoškodovanega razgrajača, ki moje pomoči ni potreboval, med tem je pa nestabilen bolnik v operacijski sobi samo pod nadzorom medicinske sestre. Če bi se kaj zgodilo, bi verjetno tudi mene poslali v zapor. Dogajalo se je, da sem moral sam (kot edini anesteziolog) sprejeti po dva ali celo tri poškodovanca. K sreči smo do sedaj vedno vse speljali tako kot je treba.

Krčenje dežurstev v imenu varčevanja je nevarno početje. To so tiste sistemske napake na katere zdravniki moramo opozarjati, v dobro naših bolnikov.  To, da je kolegica odšla v zapor ne bo zmanjšalo možnosti, da se kaj podobnega kje drugje ponovi. Predvsem to so želeli sporočiti kolegi nad katerimi se znašajo razni anonimneži v svojih blogih.

Pogosto se sprašujem od kod vse to sovraštvo do ljudi, ki pravzaprav svoje življenje posvetijo temu, da pomagajo drugim. Ali je to zato ker se nekateri bolniki, ko morajo k zdravniku počutijo nemočne in ranljive ter svojo nemoč skrivajo za agresijo? Ali je mogoče vzrok v kompleksnosti medicine, ki le redkim dovoli vpogled v svoje skrivnosti, in nezmožnosti razumevanja ter frustracije, ki jo ta nezmožnost povzroča. Dvomim, da bi nam kdo zavidal zaslužek, saj je toliko drugih, ki zaslužijo bistveno več. Bančnike nihče ne imenuje  ”denarni bogovi”, čeprav se vozijo dragih avtomobilih in imajo bajne plače, ter priložnost porabiti, izgubiti ali preliti v lasne žepe milijone, ki jih moramo poplačati davkoplačevalci. Od njih še ni nihče šel v zapor. Mogoče še bo.

 • Share/Bookmark
 
2 odgovorov na “Kaznovanje zdravnikov”
 1. Rado - 7.10.2013 ob 23:14
  Rado

  Dušan, dva citata:
  “Zdravnica je pravnomočno obsojena in ker vsebine sodbe ne poznam je težko komentiram”
  in
  “Pogosto se sprašujem od kod vse to sovraštvo do ljudi, ki pravzaprav svoje življenje posvetijo temu, da pomagajo drugim.”

  Nekdo je ob priložnosti za našega gostobesednega predsednika Pahorja dejal: “Spet je izpustil odlično priložnost, da bi ob tej zadevi bil tiho”.

  Upam in verjamem Dušan, da zdravniki ne zdravite pacientov po modelu, ki so citirani zgoraj. Namreč, da se nekdo loti presojanja in komentiranja, čeprav si ni pridobil celovite informacije. /v mislih imam tudi branje sodbe/.

  I. Jaz sem sodbo prebral. Preiskava je povsem jasno pokazala, da je zdravnica že končala s predhodnim nujnim primerom in da je bila v času urgentnega klica že prosta. Nadzor (če je bil potreben) nad pravkar obravnavanem pacientom bi lahko prepustila kateremu od sedmih zdravnikov, ki so bili takrat prisotni v Zdravstvenem domu.
  Seveda ni nujno, da bi bila njena intervencija pri padlem pacientu uspešna, a kaznovana je bila zaradi tega, ker ni naredila vsega kar bi lahko!

  II. Govoriti o sovraštvu do zdravnikov je povsem deplasiramo. Nihče ne sovraži ZDRAVNICE Nade Cesarec zaradi njenega stanu, ampak obsojamo OSEBO Nado Cesarec, ker ni naredila VSEGA KAR BI LAHKO. Zaradi slednjega je bila tudi obsojena.

  III. Če imate zdravniki pripombe nad organizacijo urgence je seveda prav, da sprožite reševanje problema. Vendar primer Nade Cesarec nima z vašim problemom nobene zveze in ni prav, da ga v istem kontekstu sprožate.

  IV. Zdravnik Erik Brecelj je bil moj junak do primera Nade Cesarec. Občudoval sem njegov pogum v bitki z okorelimi birokratskimi strukturami v zdravstvenem sistemu.
  Do primera Nade Cesarec, sem zapisal. V imenu zdravniške solidarnosti je brezrezervno podprl omenjeno zdravnico. Čeprav sodba ne pušča nobenega dvoma o njeni krivdi. Poslej bom prisiljen “preverjati” tudi Erika Brecelja. Nima več mojega vnaprejšnjega zaupanja.

 2. dv58 - 8.10.2013 ob 15:08

  Najprej naj povem, da je to Vaš zadnji komentar v katerem me tikate in ki bo objavljen. Verjetno tudi meni sugerirate naj bom tiho in imate verjetno prav. Pa bom vendar nekaj svojega nelagodja v zvezi s to zadevo verbaliziral. Sodbe nisem bral, vem samo to kar so pisali nekateri mediji in verjetno je res vse kar ste napisali. In kot sem že rekel, kolegice ne bom zagovarjal, vendar kot pravite so jo obsodili ker ni napravila vsega kar bi lahko. Marsikdaj se zgodi, da ne naredimo vsega kar bi lahko, ne samo v medicini, pa se zaradi tega ne gre v zapor. Podrobnosti ne poznam, vendar se mi zdi, da vse le ni bilo tako kristalno jasno. To, da kolegica ni šla na intervenco tudi meni ni sprejemljivo, ne morem se pa strinjati, da je ta opustitev rezultirala v smrti poškodovanca.

  Nisem govoril o sovraštvu do dr.Cesarčeve temveč o sovraštvu, do zdravnikov na sploh. Dovolj bo, da preberete zapis na blogu, do katerega ste mi link sami poslali in našli boste tipičen primer sovražnega govora naperjenega proti zdravnikom. Priporočam, tudi zapis o kemoterapiji, ta Vam lahko marsikaj pove o Don Marku M. Še bolj zanimivi so komentarji pod tem zapisom. Smilijo se mi edino tisti, ki svojo lahkovernost in nepoučenost plačajo z zdravjem ali celo z življenjem.

Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.