iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

Obglavljeni

Komentiraj

Objavil/a dv58 9.12.2015 ob 20:08 pod Slovenija

Prav na smeh mi gre ko poslušam kako smo ubogi v naši največji zdravstveni ustanovi, brez generalnega direktorja. Kako lahko tako obglavljeni  gremo naprej, kdo nas vodi in usmerja?  In ta kriza traja in traja, baje že tri leta. Tri leta imamo samo neke VD-eje, najbolj zabaven med njim je bil predzadnji z svojim komedijantstvom in neuravnovešenimi predlogi.

Verjeli ali ne, delo v UKC poteka manj ali več normalno, pod pogojem, da ne želiš izpeljati kakšnega projekta, ki bi zahteval  dodatna finančna sredstva. Za bolnike poskrbimo tako kot vedno, v okviru danih možnosti, k sreči je skrb za bolnike neodvisna od (poslovnega) “vodstva”. Kljub pogostem zlonamernem poročanju medijev o tem ali onem spodrsljaju, večino bolnikov zdravimo dobro, tako kot povsod v razvitim svetom, za katerim vsaj po znanju ne zaostajamo prav veliko.

Vpogleda v poslovanje seveda nimam, saj sem samo zdravnik. Po mojih laičnih predstavah izguba in rdeče številke, v katerih se baje utapljamo nastane ker se porabi več kot se zasluži. Ker mi nismo avtomobilski servis, restavracija ali kakšno podobno podjetje, ki bi se morali tržiti in ker  pacienti k nam prihajajo ne da bi jih posebej vabili se mi zdi, da je lahko eden od razlogov za izgubo to, da nam g. Fakin enostavno ne poplača vsega opravljenega dela. Restavracija ali frizerski salon bodo propadle, če ne bo gostov oz strank. Mi imamo strank dovolj, verjetno še preveč, pa vendarle … Torej kot rečeno ena možnost je, da je g. Fakin tako dober poslovnež, da naše obglavljene finančnike prepriča, da mi lahko zdravimo bolnike zastonj.  Druga možnost je pa, da naši vrli poslovneži porabijo več kot smo zdravniki zaslužili (sami tako ali tako ne morejo zaslužiti ničesar, saj ne znajo zdraviti ljudi). Zdi se, da so cene, ki jih plačujemo, za aparature, potrošni material ali servis večje kot bi jih jaz dom privatno bil pripravljen plačati. Da nekaj preplačaš sta samo dva razloga, ali si, blago rečeno, premalo inteligenten in  izobražen, da bi ugotovil, da te goljufajo, ali pa zavestno dovoljuješ, da te goljufajo.

Zanimivo je, kako tako politika, kot vodstva, ki jih ta izbira in postavlja ne razumejo preprostega dejstva – zdravstvena ustanova ni podjetje. Zato namen zdravstvene ustanove ni, da bi ustvarjala profit temveč je poslanstvo zdravstvene ustanove, da zdravi ljudi. Zdravljenje ljudi ima svojo ceno in v Sloveniji se moramo odločiti ali smo to ceno pripravljeni plačati ali ne.

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Obglavljeni”
Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.