iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

Mi stavkamo, če še niste vedeli!

Komentiraj

Objavil/a dv58 10.11.2016 ob 12:00 pod Aktualno, Slovenija, politika, zdravstvo

Ali ste vedeli, da zdravniki stavkamo? Če ste, potem medije zelo natančno spremljate. Že dolgo nismo videli tako mlačnega in nezainteresiranega poročanja o tako pomembnem dogajanju, ki bo za vse nas imelo daljnosežne posledice. Danes sem moral ostati doma, za konec tedna bom dežuren in bom zato tedensko kvoto ur zelo hitro napolnil. Ker bomo delali samo štirideset ur, bo zelo kmalu zdravnikov, ki lahko delajo, zmanjkalo. Posledica bo, da bodo ustanove morale odpovedati vse ne-nujne dejavnosti. Kljub temu da je stavka legalna, bomo zdravniki plačani manj (samo za 40 ur). Pokazati želimo, da je v tem trenutku nadurno delo potrebno in da bo upoštevanje Evropske direktive o delovnem času naše zdravstvo ohromilo v zelo kratkem času. Treba je pa reči, da s plačilom za 40 ur na teden, torej z osnovno plačo nikakor nismo zadovoljni in da želimo, da se osnovna plača zviša. To je treba povedati brez sprenevedanja.

Do zdaj so mediji in pogajalci, na nasprotni strani mize, vedno mahali z visokimi zaslužki posameznih zdravnikov in pri tem nikoli nista želeli upoštevati ur dela, ki jih je ta posamezni zdravnik moral prebiti na delovnem mestu, da je dobil plačo. In ko upoštevamo samo osnovne plače je takoj jasno, da zdravniki, zaradi dolgega usposabljanja, začnejo delati dosti pozneje kot njihovi vrstniki in čeprav so se šolali bistveno dlje, zaslužijo bistveno manj. Pri tem ne bi govoril o odgovornosti, o naravi dela, kjer se napake merijo s človeškimi življenji, kjer se napake plačujejo tudi z odškodninsko in kazensko odgovornostjo. Če neki sprehajalec papirjev (paper pusher) “zamoči” pogodbo, podjetje izgubi denar, naderejo ga in mogoče ostane brez službe. Če “zamoči” zdravnik čuti posledice najprej bolnik, zdravnik je pa lahko izpostavljen odškodninskim tožbam in kazenskemu pregonu, da ne govorim o medijskem linču, ki ga vsakič znova uprizorijo naši, senzacije željni mediji. Ob vseh medijskih zdrahah, ki jih vedno znova poslušamo in beremo, je nekaterim kolegom nerodno reči, da so premalo plačani in da želijo večje plače. Takšno sprenevedanje je popolnoma nepotrebno. Za svoje delo, ki je zahtevno in odgovorno, imamo pravico zahtevati dostojno plačilo.

To, da je v zdravstvu nadurno delo potrebno se bo pokazalo zelo kmalu. Problema ne bomo tako hitro rešili. Preprosto, večina kolegov, ki v enem letu konča medicinsko fakulteto, se, 35 do 40 let kasneje upokoji. Če je število nespremenjeno, se tudi število zdravnikov, ki delamo ne more bistveno spremeniti. Priliv iz tujine, še posebej iz nekdanjih bratskih republik, je prisoten, vendar še zdaleč ne zadosten. Treba je torej zvečati vpis, zvečati število odobrenih specializacij in šele v po desetih letih, bomo začeli položaj izboljševati. Dovoliti bo treba tudi zaposlovanje, vseh teh novih zdravnikov. In ne nazadnje bodo ti zdravniki počasi morali pridobiti potrebne izkušnje. Torej gre za dolgotrajni proces, ki bo trajal leta in v tem času, bomo morali zaposleni zdravniki še naprej nositi breme, ki ga nosimo zdaj.

Tu izstopa še ena krivica, o kateri si tudi FIDES ne upa govoriti in to je upokojevanje in pokojnine. Zdravniki prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje plačujemo iz vseh dohodkov tudi iz plačil za delo preko polnega delovnega časa. Če ure, ki sem jih prebil v bolnišnici, ko sem bil dežuren, spremenim v ure rednega dela se nabere za 10 let rednega dela. Vendar zaradi tega ne bom šel nič prej v pokoj in pokojnina ne bo odsevala višine dohodkov, ker jo omejuje “plafon”. Kljub temu, da delam več kot drugi in da v pokojninsko blagajno prispevam bistveno več kot drugi, bom v pokoj šel pozneje in pokojnine bom imel enako kot ljudje, ki so delali manj in so v pokojninsko blagajno prispevali manj. To naj bi bilo pošteno in temu pravimo solidarnost. Solidarnost je samo v tem, da imamo vsi enako malo. Lahko sicer rečete: Kdo ti je kriv? Sam si se odločil za ta poklic. In res je za poklic sem se odločil zato, ker sam si to želel  in če bi lahko še enkrat izbiral bi se odločil enako.

Vedno, ko je govora o zdravniških plačah, se kot nasprotni argument postavlja prevelika javna poraba. Češ Slovenija je majhna država ni bogata in tako dalje. V resnici je delež plač v javni porabi verjetno zelo majhen. Prepričan sem, da bi se z javnim denarjem lahko gospodarilo veliko bolj gospodarno, če bi omejili apetite posameznikov, ki poslujejo z državo. Nikoli mi ne bo jasno, zakaj so stvari, ki jih plačujemo z javnim denarjem bistveno dražje, od tistih, ki jih kupujemo z zasebnim denarjem. In ravno to je jama brez dna v katero ponikne ogromno javnega denarja, zato je nemoralno, da politika varčuje na javnih uslužbencih.

 • Share/Bookmark
 
16 odgovorov na “Mi stavkamo, če še niste vedeli!”
 1. Rado - 12.11.2016 ob 07:52
  Rado

  Žalostno,
  zelo žalostno!
  Iz gimnazijskih časov nam je znano, da so se za študij medicine odločali predvsem odličnjaki. Najpametnejši med nami.

  Žal pa v korelaciji s pametjo ne gre vedno socialna čutečnost, tudi ne gre vedno moralnost in etičnost. /Ko vozim svoje starše okoli zdravnikov, specialistov, moji nikoli ne gredo na obisk brez kave, ali čokolade, ali viskija, . . . Prepiram se z njimi, a brezuspešno. Očitno so skozi izkušnje spoznali, da se to splača/.

  Zdravniki se (po moje) premalo zavedajo, da živijo v Sloveniji in da bi bilo prav da delijo usodo sodržavljanov.

  Da ne bom predolg, zdravniki bi na dolgi poti k povrnitvi ugleda, najprej morali podpreti najbolj podlačane, kategorijo medicinskih sester. To bi bil prvi korak k moralni prenovi. Da bi vam počasi začeli verjeti.

 2. dv58 - 12.11.2016 ob 08:38

  Česa več od poceni demagogije od Vas tako ali tako nisem pričakoval. Slovenski zdravniki delijo usodo svojih sodržavljanov, še več, generacijsko gledano, so v veliko slabšem položaju, saj lahko napredujejo bistveno kasneje kot njihovi vrstniki s podobno izobrazbo. Po obsegu in zahtevnosti dela, se malo kateri poklic lahko primerja z zdravniškim, vendar pa v primerjavi z enako izobraženimi vrstniki imajo zdravniki bistveno slabše dohodke. Večina zdravnikov je mnenja, da so tudi medicinske sestre premalo plačane in da jih je premalo. Do zdaj smo jih pri vseh njihovih protestih solidarno podpirali. Tako, da ne vem o čem pravzaprav govorite. V Sloveniji se mi zdi, da je vprašanje ugleda, katerega koli poklica, vedno obremenjeno s slovensko zavistjo. In vedno se bo našel nekdo, ki bo pljuval po vsem, česa sam ni mogel doseči.

 3. Rado - 12.11.2016 ob 08:52
  Rado

  “In vedno se bo našel neki “zagovednež”, ki bo pljuval po vsem, česa sam ni mogel doseči.”

  Spoštovani DV.

  Moje stališče je plod izsledkov mojega razuma. Nisem bil oseben in nikogar nisem eksplicitno izpostavil. (tudi avtorja članka nisem poimenoval z ničemer podobnim kot zagovednež).
  Če naletim na dobro prakso jo znam brezrezervno tudi javno izpostaviti.
  Glej: http://rado.blog.siol.net/2014/03/28/oddelek-za-intenzivno-interno-medicino-bolnisnice-celje-vso-spostovanje/
  (objavljeno je bilo v internem glasilo Bolnišnice)

  Torej g. DV, boste umaknili zagovedneža?

 4. dv58 - 12.11.2016 ob 14:15

  Spoštovani,

  O Vašem razumu nisem nikoli dvomil. Ne vem zakaj Vas je tako prizadela splošna trditev, ki se, zagotavljam, ni nanašala na Vas. Vašo pohvalo Celjskemu oddelku za intenzivno interno medicino sem prebral. Veseli me, da ste opazili, da si tako zdravniki kot drugo osebje močno prizadevajo za svoje bolnike in za njihove svojce. Tudi na drugih oddelkih po Sloveniji je podobno, le da tega nihče ne opazi. Veliko lažje je trositi nepreverjene informacije in ocene. Zagovedneža, ki Vas je tako zmotil sem pa že umaknil.

  S spoštovanjem

  (ne DV, temveč)

  Dušan Vlahović

 5. Rado - 13.11.2016 ob 09:05
  Rado

  Poraja se torej vprašanje, g. Dušan,

  čemu pozitivne zgodbe ne pridejo v ospredje?
  Morda zaradi tega, ker obstajo tudi negativne zgodbe, morda zaradi tega, ker ob občasnih napakah zdravniki odreagirate preveč cehovsko solidarnostno in poskušate napake pomesti pod preprogo? Morda zaradi Konrada Kuštrina, ob katerem mnogi dobimo ošpice, takoj ko se pojavi na TV? Ali medenoustnega Možine. Morda zaradi zgodovinskega spomina na stavko zdravnikov v devetdesetih?
  Zdi se, da boste morali vsa vaša (zdravniška) stališča (in taktike) ponovno ovrednotiti.

  /Tudi jaz se ne sramujem svojega imena – je izpisan pod pohvalo v reviji Monitor – Na netu pa ne želim biti izpostavljen internetnim iskalnikom in to je edini razlog, da se polno ne podpisujem/.

 6. nevenka - 13.11.2016 ob 15:24
  nevenka

  Žalostno,

  da zdravniki ne razumejo točno za kaj gre in niti ne vedo za koga v resnici štrajkajo. Štrajkajo, da najvišji plačilni razred ne bo več zaprt navzgor na 3860 EUR. Ne štrajkajo, da bi v resnici delali po 40 ur za dostojno plačilo. Ugotavljam, da zdravnikom niti ni do tega, da bi normalno živeli, nekako so radi pribiti na križ in stalne žrtve sistema, glede na to kakšen program imajo. Saj se ne borijo za večje število zdravnikov in boljšo opremo, ampak tako kot vedno – za denar. In če mene vprašate, bi mi bilo bolj sprejemljivo, da zdravniki dobijo benificirani delovni staž, če bi delali na področjih, kjer morajo dejansko opravljati več delovnih ur in seveda razumem, da so nadure ustezno plačane. Vendar je treba razumeti vpliv človekove delovne zmogljivosti in vpliv nadurenega dela na kvaliteto dela, samam pri svojem delu ne držim v rokah tujega življenja, pa po osmih urah ugotavljam, da mi koncentracija bistveno pade, včasih že prej, zaradi intenzivnosti dela. Sedaj je treba takoj malce razmisliti kako tako organizirano delo zdravstva, kot je, dejansko vpliva na kvaliteto našega zdravstva. Jaz bi raje imela več zdravnikov z normalnim življenjem, kot mučenike, ki vedno štrajkajo in se počutijo podcenjene. O kvaliteti dela pa hkrati z nadurami praktično nikoli ni debate, čeprav je pri vsakem normalnem človeku malce vprašljiva. Da ne govorim o tem, da mlad človek dežura lažje kot starejši. Torej argumenti, ki v stavkovni program vključujejo bolnika, ne držijo vode – ker bi bil program naprejen proti nadurnemu delu, ne proti boljšemu plačilu. Niti ni nikjer očitno, da bi zdravniki želeli, da so dobri zdrvniki plačani bolje od slabših, ker se ne želijo na tak način kvalitativno razslojevati in celo med seboj meriti zaupanje v strokovnost in dobro delo. Temu se izogibajo kot hudič križa, kadar kritika leti na to, da imajo zdravstvene organizacije same možnost izboljšati svoje delo in razporejati denar. Na koncu želijo rešitve od vlade tako, da jih bo “odrešitev” doletela enakomerno, da ne bo zavisti. No, ko pa pride do tega, sem pa takoj za privatizacijo zdravstva. Pa bo kvaliteta dela takoj transparentna in poraba denarja tudi, konkurenca bi opravila z nezadostnim znanjem in obupanimi ljudmi, ki iščejo rešitve v tujini. Država naj le skrbi, da bodo ljudje ustrezno zavarovani in za ustrezno strukturo izobraževanja bodočih zdravnikov in po potrebi ustrezno odprtost za dostop tujih strokovnjakov, ki bi dopolnili delo naših in to pri nas.

  Kar se pravice do dostojnega plačila tiče, bi jo naj imeli vsi ljudje, ne samo zdravniki. Pa je nimajo in niti slučajno ne štrajkajo, čeprav hodijo na Karitas po makarone, ja in res niso hodili pol življenja v šolo, delajo pa, saj napor ni samo umski in tudi druga dela so vredna dostojnega plačila. Saj dostojnost ni primerljiva sploh, ko nekdo išče preživetje, nekdo drug pa se primerja z zdravniki v Švici – tako primerjavo je zdravniški velesindikalist že naredil, češ da je delo primerljivo. Že mogoče, državni proračun pa ne in življenje tistih, ki ga polnijo, tudi ne. Saj država ni satelitska tvorba, ki kroži nad Slovenijo neodvisno od njenih davkoplačevalcev.
  Država je odgovorna toliko, da uredi transprentnost vse proračunske potrošnje tako, da zagotovi najvišjo “donosnost” kvalitete v življenje državljanov. S tem ne mislim, da mora zdravnike plačati slabo. Niti slučajno. Vendar bi zdravniki morali razumeti, da so odvisni tudi od urejenosti drugih resorjev in bi svoje zahteve morali malce nasloviti tudi širše in razumeti, da nima vsega v rokah ministrica za zdravstvo, čeprav ima marsikaj in jaz tudi pričakujem, da bo sprejela določene ukrepe, ki bodo naredili zdravstveni sistem transparenten z vidika organizacije in potrošnje denarja – potem se bo takoj videlo kje v resnici škripa, kje se denar porablja brez ustreznega učinka, kje se smrtnost nikakor ne zniža, čeprav je v svetu na istem področju marsikje nižja in tako naprej. Spramljati bi se moral tudi vpliv učinkovitosti zdravstva na delovno sposobnost delovno aktivnih ljudi – s pomočjo tega, bi bil proračun polnejši in možnost za boljše plačilo zdravstvenega dela višja.
  Drugače pa vse nadure gredo v izračun pokojninske osnove, problem vsakega szposlenega, ki se upokojuje je podaljševanje dobe za izračun povprečja, saj ljudje popstopno napredujejo, le redkokod takoj zasede dobro plačano mesto in to je potem ko dobiš v roke izračun pokojninske osnove velik šok, kako zelo se zaradi tega zmanjša. Bo že treba razumeti, da se takrat, ko se dobi dobro plačilo, čeprav se komu ne zdui dovolj dostojno, del tega nameni za pokojninski fond, s pametnim portfeljem, zanašati se na pošteno pokojnino je pa postala utopija. Veliko bolj pošteno je sprotno plačilo kot karkoli kar sledi….Pokojninske težave torej niso zdravniški “privilegij”, so težave vseh ljudi, ki se dandanes upokojujejo in seveda je postala sedanja pokojnina s tem,d ase ostale ne prilagajajo razmeram, krivična za vse ljudi. To pa najbrž ni tema štrajka. Nekako mi ne gre v račun, ker poznam zdravnike, ki poznajo zdravnike, ki zlorabljajo sistem, pa raje štrajkajo proti davkoplačevalcem kot proti njim? S tem denarjem, ki ga dobi zdravstvo, bi vsi lahko živeli bolje, razen tistih, ki se okoriščajo in vedno in povsod se najdejo taki junaki – in nihče ne naredi nič.
  Kuštrin pa tuli…(pa še tisti Buhtelj oz. Štrukej na drugi strani) na državljane. Vlada je samo aparat.

 7. dv58 - 13.11.2016 ob 17:53

  Spoštovana,
  upam, da vsaj sama sebe razumete. V vašem pisanju sem se izgubil že po nekaj stavkih in sem resno premišljeval, ali bi Vam sploh odgovarjal. Pa vendar, ker komentirate zapis na mojem blogu, se čutim dolžnega odpisati.
  Poskusil bom odgovoriti na tisto, za kar sem menil, da bi utegnilo biti bistvo posameznih Vaših odstavkov. Ne vem, na temelju česa sklepate, da zdravniki ne razumejo in ne vedo, zakaj stavkajo, to iz Vašega zapisa ni razvidno. Sam sem mnenja, da zelo natančno vemo, zakaj stavkamo. Stavkamo zato, ker nismo zadovoljni s svojimi plačami. Ker so osnovne plače v zdravstvu prenizke. In ravno takšne nizke plače bi dobili, če bi delali samo 40 ur. Trenutno v zdravstvu ni možno zagotoviti tudi najbolj nujne oskrbe bolnikov, če bi zdravniki delali samo 40 ur. Prepričan sam, da tudi v naslednjih 10 letih tega ne bomo dosegli. Večina nas bi raje bila doma, ponoči in za praznike, vendar, če želimo zagotoviti ustrezno raven zdravstvenega varstva so dežurstva nujna. In če so nujna, morajo biti ustrezno plačana. Zato ne vidim pravega razloga, da nam bi kdorkoli, v tem kontekstu, karkoli očital.
  Dežurstvo je namenjeno reševanju nujnih bolnikovih težav in ne rednemu delu. Kakovost dela v dežurstvu je odvisna predvsem od izkušenj posameznika. Opaženo je bilo, da tam (Združeno kraljestvo), kjer ponoči dežurajo samo mlajši kolegi, narašča smrtnost. Pri nas s tem, vsaj v ustanovi, v kateri jaz delam, nimamo težav, saj smo zdravniki ranga konzultanta poceni in smo zaradi nizke osnovne plače pripravljeni dežurati.
  S kakšnim merilom se ocenjuje, kdo je boljši in kdo je slabši? Če vzamemo čas, ki ga nekdo porabi za operacijo ali pregled bolnika, zelo težko rečemo, da je hitrejši tudi boljši. Kaj pa, če je površen? Če vzamemo recimo oceno bolnikov, zopet zelo težko rečemo, da je všečen zdravnik, tudi uspešen diagnostik ali operater. Če gledamo preživetje ali uspešnost zdravljenja, se moramo zavedati, da je v današnji medicini to odvisno, tudi ali predvsem, od številnih sistemskih dejavnikov. Kot vidite stvari niso preproste in črno-bele.
  Glede pokojnin pa vztrajam, da smo v neenakopravnem položaju do drugih poklicev. Ali si lahko privoščimo nakup vrednostnih papirjev ali dodatnega zavarovanja ni bistveno. Bistveno je, da v sistem pokojninskega zavarovanja prispevamo nesorazmerno več kot ljudje v drugih poklicih (z enako izobrazbo) in ker so navzgor pokojnine omejene, je njihova višina nesorazmerna z vložkom.

 8. dv58 - 13.11.2016 ob 18:32

  Spoštovani,
  Zgodbe pripovedujemo otrokom. V svetu odraslih bi morala vladati dejstva. Dejstva, ki se predstavijo javnosti, so pogosto izbrana, glede na potrebe novinarjev in njihovih naročnikov. Tudi, ko novinarjem posreduješ vse potrebne informacije, je tisto, kar je na koncu objavljeno zgodba ali pravljica.
  Zdravstvo in medicina nista imuna na težave. Vzroki za te težave so številni in pogosto je udeležen tudi človeški dejavnik. Vem, da mi ne boste verjeli, vendar težave z vso resnostjo poskušamo odkriti in odpraviti. Tudi v zdravstvu, mogoče celo bolj, kot kje drugje, gradimo in izpopolnjujemo sisteme za nadzor in izboljšanje kakovosti. Zelo daleč od resnice je trditev, da poskušamo karkoli prikrivati. Res pa je, da se ne poroča o vsakem zapletu in težavi, ki nastane, saj to, da se o neki težavi goreče razpravlja v javnosti, ne prinaša prav nobenih rešitev. Nadzor kakovosti v letalstvu je ideal, kateremu marsikatera poslovna organizacija stremi, pa se kljub temu, tudi tam dogajajo spodrsljaji, ki stanejo na stotine življenj. Vsakič, ko se sedem v letalo, premišljujem o tem.
  Kar se tiče ošpic, predlagam, da se cepite. Kolega Kuštrin in Možina sta v strokovnih krogih cenjena in priznana strokovnjaka. Odločiti bi se moral, kaj Vam je bolj všeč, da je nekdo v izjavah obziren in previden, tako kot je prim. dr. Možina, ali da pove naravnost najbolj bolečo in neprijetno resnico, tako kot dr. Kuštrin. Kar se tiče stališč zdravniških organizacij so ta jasna in že kar nekaj časa znana. Ker so vedno bolniku v korist, ne vidim pravega razloga, da bi jih spreminjali.

 9. nevenka - 13.11.2016 ob 19:05
  nevenka

  Če ste se izgubili, ne pomeni, da sem jaz kaj narobe napisala, še vedno trdim, da vam marsikaj ni jasno, ker je vaš pogled na celotno problematiko preozek, pa tudi nisem prepričana, da se vaš sindikat bori za pravičen sistem v zdravstvu, žal se tega zavedajo samo nekateri zdravniki, vi očitno žal ne. Morda bi se pa morali bolj odkrito pogovarjati med seboj ali pa je rivalstvo v vašem poklicu take vrste, da to onemogoča in je samoprepričanje vsakega zdravnika, da je zelo dober temelj za prepričanje, da vsakomur pripada visoka plača. Pa ni vsak – že kot študentje se razlikujete tako kot po vseh fakultetah.

  Nesorazmerno več prispevate v pokojninsko blagajno, ker nesorazmerno več zaslužite in ob tem še štrajkate. Kaj ne štrajkate, ker zaslužite premalo in najbrž drugi zaslužijo več in tudi v blagajno prispevajo več? Ali pa so vaši neprimerno višji prispevki posledica neprimeno nižjih plač? Upam, so vas tudi drugi razumejo…

  Čudno, da večina Slovenije ne ploska vašim zahtevam in so ljudje v glavnem z zdravstvom nezadovoljni in imajo občutek, da imajo ves čas opraviti zgolj s požrešnostjo in napuhom, le redko s požrtvovalnostjo, strokovnostjo in resnično humanim odnosom. Kaj vam zadeve, ki pricurljajo v javnost ne naredijo niti pikice slabe vesti?

 10. dv58 - 13.11.2016 ob 20:03

  Spoštovana,
  Zelo koristno bi bilo, da preberete to, kar napišete. Moj pogled se Vam verjetno zdi preozek, zato ker se pogovarjamo o zelo ozkem področju. Zdravniške plače so prenizke in zdravniki zato stavkamo. Nikakor ne morete, na temelju tega, soditi o tem, česa jaz razumem in česa ne. Vsak sindikat se bori za koristi svojih članov. Izboljševanje delovnih pogojev zdravnikov, kar je ena od stavkovnih zahtev (standardi in normativi), je tudi v korist bolnikov. Kaj Vi razumete pod pravičnim sistemom v zdravstvu, iz vašega pisanja ni razvidno. Razvidno je kvečjemu to, da o zdravstvu in o delu zdravnikov ne veste prav veliko. Zdravniki se o svojem delu, v strokovnih krogih, zelo kritično pogovarjamo, vendar pa uslužbenca meseca ne izbiramo. Kako je z merili sem razložil v prejšnjem komentarju. Sleherni zdravnik mora doseči takšno raven usposobljenosti in znanja, da lahko varno obravnava bolnika. Tisti, ki tega ne zmorejo, so kaj hitro izločeni. Posamezniki, ki izstopajo s svojo inovativnostjo, znanstveno-raziskovalnim ali pedagoškim delom, niso primerno nagrajeni, ker plačni sistem javnih uslužbencev, ki nam je bil vsiljen, tega ne omogoča.
  Nesorazmerno več zaslužimo samo zato, ker nesorazmerno več delamo. Pokojninskemu zavarovanju podarimo v povprečju deset let. Vaše ocene o zadovoljstvu Slovencev s slovenskim zdravstvom so pavšalne in brez podlage, temeljijo verjetno na komentarjih, podobnih Vašemu. Tisti, ki mislijo podobno kot Vi, so o kakovosti slovenskega zdravstva informirani, na žalost, samo iz medijev, ki pa vztrajno prodajajo senzacije in marsikatero dejstvo zamolčijo, glede na potrebe svojih naročnikov. Kaj je to požrtvovalnost, strokovnost in humani odnos je Vam nemogoče razložiti, ker ste prepričani, da Vam je vse kristalno jasno in da vse najbolje razumete.

 11. Rado - 14.11.2016 ob 08:22
  Rado

  Sem še kar na moderaciji?
  Da ne bi zapisal kaj bogokletnega?

  Ni mi do prepira, zato bom poskušal biti čim manj polemičen in bi se osredotočil na presek situacije.

  1. dejstvo je, da plebs gleda na zdravnike tudi v pozitivni luči (zgodba v povezavi)
  2. na zdravnike gledamo tudi tako kot pravi Nevenka.

  Glede na trda pogajalska stališča (moji namigi o morebiti neprimernih vaših zastopnikih se vas ne dotaknejo) je očitno, da vam do vsesplošnega razumevanja “vaših stališč”, sploh ni. Sicer bi se bolj potrudili pri razlagi. Svoje boste pač dosegli s silo. Na bolnikovih plečih. Ko bodo bolečine čakajoćih prehude, bodo le-ti pritisnili na vlado. Zadeva se bo hitro razrešila.
  Znan scenarij.

 12. dv58 - 14.11.2016 ob 15:54

  Spoštovani

  Ne vem o čem govorite, saj sem vse Vaše komentarje objavil. Žal mi delo ne dopušča, da bi bil ves čas ob računalniku in zato občasno zamujam. Polemiki, ko gre za Vas in Vam podobne se ni možno izogniti, se pa ob tem neizmerno zabavam.
  Kaj si mislite o zdravnikih je tako ali tako nepomembno. Ko zbolite prav veliko izbire nimate. Prišli boste, k slovenskemu zdravniku, ki bo, ne glede na to ali ga spoštujete in ne glede na to ali mu zaupate, za Vas poskusil najbolje poskrbeti. Zdravniki praviloma bolnikov ne ločujemo glede na to ali nas cenijo oz ali podpirajo naša prizadevanja.
  Stavka je in je vedno bila oblika izsiljevanja. In vedno je nekdo prizadet, v našem primeru so to bolniki. Ko gre za pilote ali voznike so to potniki. Ko gre za prodajalce so to kupci. Kaj pa etika? Etika nas ne obvezuje, da bi delali za neprimerno plačilo ali celo zastonj. Nihče ne bo umrl in vsi, ki bodo potrebovali pomoč jo bodo tudi dobili. Za vse nas bi bilo boje, da se zadeva razreši hitro.
  Ne čutim prav nobene potrebe, da bi se zaradi zahtev zdravnikov in našega sindikata, komurkoli opravičeval. Ne vem, zakaj ste pričakovali, da bom o kolegih, ki jih poznam in cenim, nenadoma spremenil mnenje, ker bi se me Vaš namig moral dotakniti? Moji kolegi vsaj vedo o čem govorijo, za razliko od gospe ministrice in drugih predstavnikov vlade.

 13. Rado - 15.11.2016 ob 15:57
  Rado

  Se strinjam z zadnjim komentarjem.

  Dodal bi še pregovor (iz našega juga), ki zelo paše v naš dialog:
  “Ne možete imati i ovce i novce”.

  Jaz bi to priredil na konkreten primer:
  “Ne morete dobiti povišice na zdravniške plače in obenem pričakovati, da vas bomo imeli ljudje radi”

  - o prodajalcih – Prodajalci privilegija stavke nimajo. Delodajalci bi se jih v trenutku znebili.

 14. dv58 - 15.11.2016 ob 19:59

  Spoštovani

  Res ste posrečeni! Ne vem, zakaj imate občutek, da smo zdravniki tako potrebni ljubezni. Poleg tega, bi pa res rad vedel ali sovražite vse, ki jim morate kaj plačati. Ugled nekega poklica nima prav nobene zveze s tem, ali imajo ljudje nekoga radi. Policistov zagotovo nimate radi, še posebej, če Vas ustavijo, ker ste malo prehitro vozili, pa to kljub temu ne pomeni, da svoj poklic opravljajo slabo in da ne bi smeli imeti ugleda. Na drugi strani ljudje obožujejo nogometaše in estradne umetnike, ki služijo vrtoglave vsote, pa jim tega nihče ne zameri. Toliko o ljubezni.

  Kar se tiče prodajalcev ali drugih zaposlenih se zelo motite. Ravno oni nimajo prav nobenih omejitev pri stavkah, samo dober sindikat potrebujejo. Na drugi strani so zdravniške in policijske stavke precej brezzobe, ker smo etično in tudi zakonsko obvezani, da določene storitve opravimo.

 15. Rado - 16.11.2016 ob 08:11
  Rado

  Spoštovani g. Dušan,

  ljudska modrost na vprašanje: “Kakšni smo v resnici ljudje”, odgovarja:

  Ljudje smo troplastni.

  - Smo takšni, za kakršne se imamo.
  - Smo takšni, kot nas vidijo drugi.
  - Smo takšni, kakršni smo v resnici.

  Seveda gornje modrovanje še ni znanstvena (niti medicinska) resnica, a to modrovanje vendarle odstira in opozarja na širino človekove narave. In da je treba za resnico poseči tudi zunaj okvira lastnega razmišljanja. V luči tega izsledka zveni vaša neomajna odločnost, citiram:

  “Ne čutim prav nobene potrebe, da bi se zaradi zahtev zdravnikov in našega sindikata, komurkoli opravičeval”,
  (blago rečeno) pretirana. Vsekakor pa ne vodi k sporazumu.

 16. dv58 - 16.11.2016 ob 19:52

  Spoštovani,

  Vaše modrovanje je tipičen primer argumentum ad hominem. Sam ljudi sodim po dejanjih. Glede na to, da ne lažem, ne kradem in ne ubijam, verjetno niti nisem tako slab človek. Sporazume bodo tako ali tako sklepali drugi. Jaz se bom pa še naprej ukvarjal z medicino, upam da za nekoliko večjo plačo.

Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.