iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

POP TV proti zdravnikom

Komentiraj

Objavil/a dv58 14.08.2017 ob 20:02 pod Aktualno, Medicina, politika

Že dolgo nisem ničesar napisal, vendar mimo nocojšnje ponovne debate o zdravniških plačah ne morem. Bliža se jesen in vlada bo morala razložiti zakaj se ne drži dogovorov in ne izpolnjuje svojih obvez do zdravnikov, zato je javno mnenje potrebno ustrezno pripraviti. Ne poznam lastniških razmerij in ozadja, vendar je simptomatično, da je ravno POP TV, vedno v prvih vrstah gonje proti zdravnikom.  Občasno se z novinarji POP TV srečam in dajejo vtis profesionalcev, z veliko integritete  in poštenja. zato si mislim, da morajo biti pritiski politike, lastnikov in urednikov neizmerni.

Poročanje o zdravniških plačah je skrajnje neprofesionalno in čeprav smo na to navajeni, nas takšna nepravičnost vedno znova prizadene.  Navajati bruto zneske in pri tem ne povedati, koliko ur in koliko dela ti zneski plačajo, je najmanj nepravično, da ne rečem kaj hujšega. Zneski, ki so jih kolegi prigarali tako, da so dneve in noči prebili v bolnišnici, zato ker je zdravnikov premalo, bolnikov pa čedalje več, se  primerjajo z bruto plačami politikov, ki jih ti dobijo z 8 urno prekladanje papirjev, da ne rečem kaj bolj ostrega. Posamezni kolegi so zaradi svojih specialnih znanj, še bolj obremenjeni, saj so lahko po cele tedne v pripravljenosti in si zato, če nič drugega zaslužijo pošteno plačilo.  Novinarka bi morala primerjati osnovne plače zdravnikov s plačami politikov, pa bi slika bila mnogo bolj jasna.

V tem dolgem poletju, ki sem ga pretežno preživel v bolnišnici in poskušal pomagati številnim, pogosto izjemno neodgovornim posameznikom, ki ali zaradi svojih adrenalinskih užitkov ali nezmožnosti upreti se alkoholu, ogrozijo sebe in na žalost tudi druge, je bilo najtežje prenašati dvome in nezaupanje. Ponovil bom, kar sem že velikokrat povedal, ta naša medicina deluje edino zaradi velikega znanja in požrtvovalnosti posameznih zdravnikov, ki kljub omejitvam politike in finančnih krogov, uspešno rešuje vse probleme. Glede na to, da od blizu poznam razsežnost neznanja in nerazumevanja, bom tu prenehal, da me ne zanese…

 • Share/Bookmark
 
2 odgovorov na “POP TV proti zdravnikom”
 1. trubadur1a - 15.08.2017 ob 21:49

  Pozdravljeni,najprej nekaj O POPTv.Veliko je bilo napisanega o kartelnem, monopolnem dogovarjanju in preko IP ponudnikov protipravno izsiljenem prispevku.Nihče jih ni oviral,ne ZPS ne pristojne državne institucije niti stranke DZ.Medijska hiša POP,A kanal,Brio,Kino..je znano po nekvalitetnem programu, z prekomernim oglaševanjem itd.Novinarji slovijo po pompoznosti, nekateri hočejo biti celo raziskovalni in razsodniški.Prav težko jih je poslušati, še manj gledati.Kar se tiče zdravnikov jih zanima le Gorski zdravnik, ki jim prinaša gledanost in dobiček.Bolano!Kar se tiče prispevka se strinjam s tem, da če že razpolagajo z informacijami, naj objavijo vse podatke, ki so podlaga za tako visoko plačo.Bruto številke so samo zameglevanje resnice.Sem pa celo delovno dobo preživel z njimi in ob njih.O njih imam slabo mišljenje, kitijo se z titulo Dr.kar to niso.So samo zdravniki in pika.Med seboj so zelo sebični, tudi privoščljivi in se radi naslajajo z komplikacijami stanovskih kolegov.Njihov t.i stanovski ceh in sindikat sta močna, kadar si je potrebno dvigniti plačo in prispevke, vse pa dosežejo z izsiljevanjem, ki jim država ni kos.Dosegajo pa povprečno kakovost, zelo malo objavljajo strokovnih člankov v tujini.Če pa kdo doseže kakšne zavidljive izboljšave pri svojem delu, je deležen pritiskov in išče rešitev v tujino.Če so recimo športniki nagrajevani po uspehih, bi lahko bili tudi zdravniki predmet t.i. tekmovalnosti.A kaj, ko ko smo v naši lepi domovini uzakonili povprečje.Če je nekdo podpovprečen se mu revežu lahko pomaga.Ko pa nekdo izstopa po znanju in strokovnosti se ga onemogoča.Enostavno ne vemo kaj bi z njim.Vsi vemo kaj to pomeni,beg kadrov v tujino.Imamo pa hvala bogu nekaj priznanih zdravnikov, ki tudi v svetovnem merilu nekaj pomenijo.Le zakaj so izbrali tujino?

 2. dv58 - 16.08.2017 ob 14:52

  Gorski zdravnik, bi lahko bila zelo simpatična nadaljevanka, če bi iz nje izločili medicino, ki je pa tako lovska, da bolj lovska ne more biti. Tisto kar je zaskrbljujoče so razmišljanja posameznikov in družbe, o medicini, na podlagi informacij, ki jim jih neprofesionalno servira POP TV, ali v obliki nepopolnih poročil ali pa v obliki Gorskega zdravnika.
  Vaše slabo mnenje ste si, če prav razumem ustvarili na temelju “druženja” z zdravniki, saj ste kot pravite z njimi in ob njih preživeli celo delovno dobo. To vaše mnenje bi lahko vrednotil edino, če bi poznal dolžino vaše delovne dobe in naravo vašega sobivanja z zdravniki. Glede na to kar ste v nadaljevanju povedali se mi nekako dozdeva, kakšna je bila narava druženja, vendar ugibal ne bom.
  Strokovni naziv, ki ga zdravnik pridobi, ko konča Medicinsko fakulteto je dr.med. in se zapiše za imenom. Torej ne gre za kitenje, kot pravite, ampak za naziv do katerega imajo zdravniki pravico. V socializmu, v rajniki Jugoslaviji, nam je ta naziv bil odvzet in šele tik pred osamosvojitvijo smo ga dobili nazaj. Sam imam zato dve diplomi MF, na eni piše zdravnik na drugi pa dr. med.
  To kar imenujete privoščljivost in naslajanje nad zapleti, bi jaz imenoval nadzor kakovosti ali mogoče povratna informacija. V vsakem sistemu, tudi v zdravstvenem, so prisotne napake. Te napake so največkrat sistemske. Tudi to, da nekdo nečesa ne ve, je sistemska napaka. Če kolega na takšno napako opozori, to vsaj v večini primerov ni naslajanje, temveč želja, da se takšne napake preprečijo.
  Zanimivo je, da se vsi sindikati borijo za pravice zaposlenih, edino zdravniški pa izsiljuje. Zato vaša trditev ni dosti drugačna od tistih, ki jih lahko slišimo na POPTV. Zakaj ravno zdravnikom odrekate pravico, da se borijo za boljši zaslužek ? Zato ker premalo objavljajo v tujini ?
  Ali je število slovenskih prispevkov v strokovnih revijah v tujini premajhno ali dovolj veliko je stvar definicije in zornega kota. Podatki o številu objav, dobijo na teži šele, ko opredelite velikost države, število bolnišnic in univerzitetnih centrov. Slovenija je majhna država in ima malo prebivalcev, zato je sposobnost organizirati velike študije, z velikim številom preiskovancev omejena. Brez dovolj velikih številk je pogosto težko sklepati o nekem pojavu in še težje doseči objavo takšnih sklepov. Pa vendar, če pomislimo samo na to, da mora biti, za vsako doktorsko disertacijo, raziskava objavljena v reviji z dovolj visokim “impact” faktorjem, lahko z veliko gotovosti trdim, da je slovenskih objav zadosti.
  Ob tem ne smemo pozabiti, da število objav, ni in ne more biti, merilo uspešnosti zdravstva. Uspešnost bi morali meriti s številom uspešno ozdravljenih bolnikov, s številom zapletov, umrljivostjo in podobnim pokazateljem. Za bolnika je, po mojem mnenju veliko bolj pomembno, koliko tujih prispevkov zdravnik prebere in koliko tega znanja prenese v lastno prakso, kot pa to, koliko sam objavlja. Čeprav sta akademsko in raziskovalno delo pomembno, smo zdravniki plačani predvsem za delo z bolniki, za klinično delo. Tekmovalnost, ki jo promovirate lahko kvečjemu koristi peščici bolnikov, dobro povprečje pa večini. Onemogočanje je pri nas bolj sistemske narave in se vidi kot pomanjkanje pogojev, tako za klinično delo kot za raziskave ali pa kot kritika prevelikega zaslužka.
  Vendar je kljub temu bega slovenskih možganov, še posebej v primerjavi z drugimi post-socialističnimi državami zelo malo. Slovenija ima svoj čar in življenje pri nas, vseeno, ni tako slabo. Ker strokovno ne zaostajamo, v nobenem pogledu (razen mogoče v materialnem), se mladim zdravnikom, kljub vsemu, obeta lepa strokovna bodočnost.

Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.