iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

Spremenimo zakon !??

Komentiraj

Objavil/a dv58 24.06.2018 ob 19:32 pod Aktualno, Medicina, Slovenija, politika, zdravstvo

Po skoraj enoletnem molku me je blogiranje ponovno zamikalo. Ves čas že, tako kot vsi, spremljam zgodbo otroške kardiologije in kardiokirurgije. In verjetno je čas, da tudi o tem povem kakšno besedo. Vendar ne mislim razpravljati o konkretni situaciji in rešitvah, saj sem vendarle preblizu temu, kar se dogaja. Zmotilo me je predvsem, da smo pripravljeni spremeniti tudi zakon (in to po skrajšanem postopku), da bi omogočili prihod tujih zdravnikov.

Zakon o zdravniški službi določa pogoje, pod katerimi posameznik lahko opravlja zdravniško službo. Zdravnik mora zaključiti ustrezno usposabljanje, oz. mora biti specialist na nekem področju medicine in mora govoriti slovensko, saj se je z bolniki in njihovimi svojci treba pogovarjati. Za zdravnike izven Evropske unije  postopek  vključuje natančno preverjanje izobraževalnih vsebin, ki jih je opravil zdravnik. Mnoge države imajo različne modele izobraževanja. Ponekod traja izobraževanje manj časa in se mora  zato zdravnik dodatno usposabljati, če želi delati v Sloveniji. Specializacija anesteziologije v Rusiji, na primer, traja 3 leta, v Združenih državah 4 leta, pri nas pa 6 let. Specialist anesteziolog se pri nas usposablja tudi za delo v enoti intenzivnega zdravljenja. Specialist, ki opravil samo 4 leta specializacije bi se moral dodatno usposabljati vsaj še dve leti.  Komunikacija s pacientom in svojci ni samo vljudnost, temveč je življenjsko pomembna, saj anamneza pogosto pomeni 80% diagnoze. Brez dobrega poznavanja  slovenskega jezika, lahko pride do nesporazumom, ki se za bolnika lahko končajo s smrtjo.

Zakon torej ščiti bolnike pred slabo kvalificiranimi zdravniki in zagotavlja zalo visoko raven kakovosti zdravstvenega varstva v Sloveniji. Predlagane spremembe predvidevajo, da bo  minister za zdravje, z odločbo, dovolil tujcem opravljanje zdravniške službe, tudi brez znanja slovenskega jezika. Za znanje tujcev bosta morala jamčiti tri slovenska zdravnika, nacionalni koordinator specializacije in dva mentorja s 15 let izkušenj. V to skupino bi lahko sodil tudi sam, vendar pa nisem prepričan, da sem pripravljen jamčiti za kogarkoli, saj me to naredi odgovornega za vse morebitne napake. Preveriti, ali nekdo ima vse potrebne papirje in primerjati programe izobraževanja je ena stvar, popolnoma nekaj drugega je pa jamčiti za znanje drugega, pa čeprav ga poznaš.

Zanimivo ob vsem tem, da za slovenske zdravnike politika in vodstva ustanov niso pripravljeni napraviti ničesar. Če s pogoji, ki so jim ponujeni, niso zadovoljni, lahko slovenski zdravniki odidejo, nihče ne bo jokal za njimi. Ko zdravniki predlagamo neko rešitev, se uprave javnih zavodov postavijo za okope predpisov in noben predlog ni sprejemljiv, ker ga baje zakonodaja ne dovoljuje. Tujcem se lahko plača vse, kar zahtevajo, slovenski zdravnik, pa naj so še taki strokovnjaki primežu zakona o javnih uslužbencev ne uidejo.

Tako politika, kot uprave javnih zavodov raje rešujejo probleme s tujci, kot pa, da bi posameznikom priznala, da jih potrebujejo in jih plačala enako kot tujce. To seveda lahko povzroči domino efekt in tega se seveda vsi bojijo. Vendar pa, če že govorimo o spreminjanju zakonov, in če jih lahko spreminjamo zaradi tujcev, bi jih lahko spremenili tudi zaradi slovenskih zdravnikov.

 • Share/Bookmark
 
6 odgovorov na “Spremenimo zakon !??”
 1. Rado - 25.06.2018 ob 15:07
  Rado

  Nisem prepričan, dr. Dušan, da veste, da je za več kot tretino vseh ljudi, problem brati v negativu.

 2. dv58 - 25.06.2018 ob 15:57

  Moj zvesti bralec. Hvala za komentar. Res nisem vedel, da je to problem. Eksperimentiram z novo podobo in če prav pomislim celo sam bi lahko s tem imel težave. Bom iskal naprej.

 3. stricmarc - 26.06.2018 ob 19:56

  Da se ima do tujcev drugačen odnos ( v dobrem in slabem), ni nič novega. Tudi domači kapitalisti bi lahko odprli kar nekaj delovnih mest, če bi dobili takšna nepovratna sredstva kot npr. Revoz, Magna… Celo investicijski postopki se ažurirajo stranki primerno. Samo tisti, ki je dobro organiziran, lahko zaščiti svoje cehovske pravice. To so danes kmetje, avtoprevozniki, zdravniki. In seveda osvoboditelji in osamosvojitelji.

 4. dv58 - 30.06.2018 ob 10:58

  Ne vem, če se dobro razumemo. Jaz sem pisal o temu, da je zdravstveno varstvo potrebno graditi na domačih zdravnikih. Tujci pridejo in gredo. V Sloveniji (ali v drugi bolnišnici) so samo zaradi zaslužka. Običajen izgovor, da zakonodaja ne dovoljuje dodatnega nagrajevanja, za tujce seveda ne velja in so zato običajno plačani 4-5 krat več kot domači zdravniki. Te zakonodaje na politika ne uprave javnih zavodov ne želijo spremenit. To da dovolimo nekomu, ki slovenskega jezika ne govori, da dela v Sloveniji (ne glede na razloge) ni rešitev. Če ravno se zagotovijo prevajalci (ki jih je potrebno plačati) je to še vedno izjemno nevarno početje. Zdravnik mor biti sposoben neposredne komunikacije z bolnikom in njegovimi svojci. To je pogoj kjerkoli v svetu. Prevajalec nima medicinskega znanja in se zato v prevodu lahko marsikaj izgubi. S prevajalci si sicer pomagamo pri tujcih, ki ne govorijo slovenščine ali katerega od jezikov, ki se jih pogosteje učimo v šolah. Slovenci bi Sloveniji morali imeti zdravnika, ki govori in razume slovensko.
  Namesto zakonskih bližnjic, ki jih bodo tujci z veseljem poskušali izkoristiti, bi se morali posvetiti bistvu problema in ta je zakaj so slovenski zdravniki nezadovoljni in zakaj odhajajo?

 5. Rado - 1.07.2018 ob 08:53
  Rado

  Dušan V. “zakaj so slovenski zdravniki nezadovoljni in zakaj odhajajo?”

  To je bržčas retorično vprašanje. Do tistega, kar je vam insajderjem jasno že na prvi pogled, sem se jaz od zunaj moral dokopati s skrbnim opazovanjem.

  - Odgovor je namreč jasen. Krivi ste namreč zdravniki sami. Oziroma natančneje, tisti zdravniki (govorim o peščici, večina je vendarle korektna in dela v dobro ljudi), ki so se povzpeli na vrh upravnih funkcij v zdravstvenem sistemu in zdaj tlačijo navzdol svoje kritike in vse, ki bi bi hoteli kaj spremeniti. Politiki bo uspelo rešiti zdravstvo, le če ji bo uspelo obglaviti upravljalsko elito v zdravstvu.

  - Strinjam se, da da prilagajanje zakonodaje tujim zdravnikom prinaša tveganje. Mimogrede, kako je lahko Izraelec uspešno operiral s slovenskim timom ljudi? So morali vsi znati angleško?

  - Odhoda v tujino našim zdravnikom ni mogoče preprečiti. Seveda pa bi jih bilo treba obremeniti s stroški šolanja. Koliko stane slovensko državo šolanje zdravnika specialista? Zdi se mi da sem nekje slišal podatek, da med 200 in 300 tisoč evri. Torej, plačaj in pojdi. Inkaso se potem mora vrniti nazaj v izobraževalni sistem. Takšen način generira samega sebe. Problemov s slovgenskimi zdravniki potem ne bi imeli več.

 6. dv58 - 1.07.2018 ob 12:25

  Pozdravljen! Hvala za komentar.

  - Verjetno se zavedate, da so časi samoupravljanja mimo in da v kadrovanju ni demokracije. Večina zdravnikov nima nobenega vpliva na izbiro vodstvenega kadra. Kolegi, ki opravljajo funkcije strokovnih vodji in direktorjev imajo pa na žalost omejena pooblastila. Omejitve postavljajo različne ne medicinske službe, ki se največkrat skrivajo za slabimi (prilagojenimi) interpretacijami slabih zakonov. Tako načeloma ni možno realizirati nobenega predloga ne na finančnem ne na kadrovskem področju. Laiki, ki upravljajo z zdravstvenimi zavodi ne razumejo ali pa ne želijo razumeti predlogov stroke. Interes bolnika je za njih abstraktna in nerazumljiva kategorija.
  - Moje stališče glede tujih zdravnikov velja za vse in ne dopušča izjem. “Izraelec” kot mu pravite je bil odličen operater in tudi pri njemu so bila pravila prilagojena. Slovenski zdravniki v timu so govorili angleško. Znanje angleščine je v medicini skoraj obvezno.
  - Odhoda zdravnikom v tujino ni možno preprečiti, tudi na način, ki ga vi predlagate. Posledica take odločitve bi bila, da bi se na medicino vpisalo manj študentov. Kdo se bo pa odločil za poklic, kjer te država lahko terorizira? Dohodek je seveda pomemben vendar ne najpomembnejši razlog za odhod. Večina odhaja zaradi neurejenih razmer in frustracij, ki jih ustvarja zdravstvena politika, ter načrtno ustvarjenega sovražnega odnosa javnosti do zdravnikov.

Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.