iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

NA HRVAŠKEM BOLI (kaj pa v Sloveniji)

Komentiraj

Objavil/a dv58 12.10.2018 ob 20:23 pod Slovenija

Lepo je za spremebo komentirati škandal, ki se ni zgodil pri nas. Verjetno ste zasledili zgodbo o poslanki Hrvaškega sabora, ki so ji v Splitu, ”na živo” kot pravimo, opravili D & C. Gre za poseg, pri katerem ginekolog izpraska sluznico maternice, pri tem mora ustje maternice razširiti. Vse skupaj je zelo boleče. V preteklosti so ginekologi (zahodna Evropa in Amerika) uporabljali paracervikaleni blok za opravljanje teh posegov v ambulantnih pogojih, izven bolnišnice. Sam se s tem ne ukvarjam in ne vem kako pogosto to metodo uporabljajo slovenski ginekologi. Ko sem malo pobrskal po medmrežju, sem izbrskal zanimivo ugotovitov. Učinkovitost paracervikalnega bloka je slaba, kljub bloku je bolečina prisotna. (Tangsiriwatthana T, Sangkomkamhang US, Lumbiganon P, Laopaiboon M. Paracervical local anaesthesia for cervical dilatation and uterine intervention. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 9. Art. No.: CD005056. DOI: 10.1002/14651858.CD005056.pub3). Sam poseg je relativno kratkotrajen in ga je možno varno in učinkovito opraviti v splošni anesteziji, po kateri bolnice zelo hitro okrevajo. Poseg je možno opraviti tudi v regionalni anesteziji, vendar je pa okrvanje v tem primeru nekoliko daljše.

V čem je torej problem ? Paracervikalni blok lahko da ginekolog sam. Za splošno in reginalno anestezijo pa potrebujete anesteziologa. Anesteziologov seveda primanjkuje. Če imaš privatno prakso moraš anesteziologa najeti in plačati. Zato je veliko lažje dopustiti, da bolnika malo boli, da se malo davi (pri gastroskopijah na pr.) ali da skoraj izkašlja pljuča (pri bronhoskopijah), kakor pa zagotoviti anesteziologa.  Bolniku pač rečete, da je normalno, da malo boli, da mu gre na bruhanje, da kašlja, saj revež nima izbire in potrpi.

Ali je to Splitska zgodba, ne vem in tudi ni pomembno. Ta zgodba je kajhitro lahko postane  slovenska. Neizpodbitno dejstvo je, da v Sloveniji primanjkuje anesteziologov, kadrovske potrebe so podcenjene, politika pa problema ne razume in nima prav nobene strategije. Kot učinkovita in relativno hitra rešitev se ponuja uvoz tujih anesteziologov, vendar pa moramo ob tem vedeti, da Slovenija še dolgo ne bo zanimiva za anesteziologe iz razvitih in urejenih držav. Anesteziologi prihajajo v Slovenijo zaradi zaslužka, iz manj urejenih in ekonomsko šibkejših držav. Pa še teh ni veliko. V večini teh držav je usposabljanje krajše in manj zahtevno kot pri nas. Nekaterim kolegom lahko pomagamo z dodatnim usposabljanjem, za nekatere, recimo za tiste, ki prihajajo iz Rusije, je pa edina rešitev, da se specializacije lotijo v Sloveniji.

Najboljša rešitev je, da vzgojimo svoje anesteziologe. Žal so odgovorni, na pozive po povečanju števila mest za specializacijo, gluhi. Interes za anesteziologijo, kljub temu, da gre za najboljšo med vsemi specializacijami, vsiha.  Dohodki so tu manj pomembni, kot pogoji, tako za izobraževanje kot za delo. V Sloveniji se nikakor ne moremo znebiti arhaičnih idej, da mora izobraževanje biti zastonj.  Specializanti dobijo nekaj več kot 400 evrov na leto za izobraževanje. S tem denarjem si niti tečaja oživljanja ne morejo plačati. Kot specialisti bodo imeli pa še manj – 150 evrov.

Kaj nas torej čaka v bodočnosti ? Bolečina? Nas bodo privezali na mizo ali napili kot v partizanih?  Mogoče bodo politiki, v svoji genialnosti (ko pomislim na ministra me strese) žrtvovali varnost bolnika (zakaj bi pa moral ravno vsak preživet) in dopustili raznim na pol priučenim mazačem, da ljudi prepričujejo, da jih ne boli.

Hrvaška je blizu, če ne že tu…

-
-

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “NA HRVAŠKEM BOLI (kaj pa v Sloveniji)”
Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.