iatrogeni

Svet in življenje okoli nas, skozi zdravniške oči.

Oživljanje

Komentiraj

 • Share/Bookmark
4 odgovorov na “Oživljanje”
 1. Rado - 20.08.2010 ob 12:05
  Rado

  Nekje sem slišal za tehniko kratkega in silovitega pokašljevanja v trenutku, če pri sebi opaziš simptome srčne slabosti – infarkta.
  Je kaj resnice na tem?
  LP

 2. dv58 - 20.08.2010 ob 18:27

  Zgodba, ki ste jo slišal je začela z verižnim elektronskim pismom, ki se je pojavilo na internetu leta 1999. Zagotovo vemo, da v strogo kontroliranem okolju, kateterizacijskega laboratorija, pri monitoriziranih bolnikih in ob prisotnosti zdravnikov in drugega osebja, lahko bolnik, ki je bil usposobljen za to (vendar ne preko interneta), z kašljem, ki ga ponavlja vsake 2 . 3 sekunde, med epizodo trepetanja prekatov (ventrikularne fibrilacije) vzdržuje ustrezen krvni tlak in zavest do 90s. Prvi prispevek na to temo je objavil Criley z sod. leta 1976. Pri osmih bolnikih je med kateterizacijo srca prišlo do ventrikularne fibrilacije. Trije so s kašljem uspeli vzdrževati dovolj visok krvni tlak, da 24s,29s in 34s, niso izgubili zavest1. Poročali so o še dveh podobnih primerih 2;3.
  Ob ventrikularni fibrilaciji se krvni obtok ustavi. V okviru temeljnih postopkov oživljanja izvajamo zunanjo masažo srca (pritiskamo na prsnico v smeri hrbtenice vsaj 5 cm) in s tem iztiskamo kri iz srca v velike žile. Pri kašlju, globoko vdahnemo in nato pričnemo izdihovati ob zaprtem poklopcu, ki se nato odpre in hiter tok zraka, iz sapnika poskuša odstraniti tisto kar nas draži na kašelj. Če kašljamo med ko prekati našega srca trepetajo in ne črpajo kri, bo zviševanje tlaka v prsnem košu iztiskalo kri iz srca.
  Najpomembnejši znak pri miokardnem infarktu je bolečina za prsnico, ki ne poneha kljub zdravilom. Takrat morate nujno k zdravnikom (tistim, ki jih ne cenite). Če imate smolo bo zaradi pomanjkanja kisika v vašem srcu prišlo, do motnje ritma, ki ji pravimo trepetanje prekatov (ventrikularna fibrilacija). Brez ustrezne pomoči (zunanje masaže srca in defibrilacije) človek umre. Glede na to, da motnja nastane brez opozorila, kašelj ne pomaga veliko. Da bi lahko začel kašljati moraš biti na monitorju in moraš motnjo ritma opaziti še predno izgubiš zavest. Zato tako AHA (American Haert Association) kot ERC (European Resuscitation Council) in SloRC (Svet za reanimacijo pri Slovenskem združenju za urgentno medicino) postopka ne priporočajo in ne učijo na tečajih, ker predstavlja dodatno informacijo, ki lahko laike usmeri v napačno smer.
  Reference List

  1. Criley JM, Blaufuss AH, Kissel GL: Cough-Induced Cardiac Compression: Self-administered Form of Cardiopulmonary Resuscitation. JAMA: The Journal of the American Medical Association 1976; 236: 1246-50
  2. Miller B, Cohen A, Serio A, Bettock D: Hemodynamics of cough cardiopulmonary resuscitation in a patient with sustained torsades de pointes/ventricular flutter. J Emerg.Med 1994; 12: 627-32
  3. Saba SE, David SW: Sustained consciousness during ventricular fibrillation: case report of cough cardiopulmonary resuscitation. Cathet.Cardiovasc.Diagn. 1996; 37: 47-8

 3. Rado - 19.12.2010 ob 13:12
  Rado

  Hvala dv58,
  za pomembno informacijo.
  O opazki glede zdravnikov, “ki jih ne cenimo”, pa:
  Mišljeno je bilo obnašanje zdravniškega stanu nasploh.
  O posamezniku, zdravniku, ki jemlje svoj poklic kot poslanstvo pa vse spoštovanje.

 4. dv58 - 19.12.2010 ob 15:40

  Obnašanje zdravniškega stanu, če pod tem mislimo del v Sloveniji živečih ljudi z diplomo medicinske fakultete se mi ne zdi sporen. Sporne so kvečjemu ideje posameznih kolegov, ki so del politike. Ti se pa tako ali tako nimajo za zdravnike. Minister se podpisuje Dorjan Marušič, minister. Dr. med. je nekje izginil. Zdravniškemu stanu se je potrebno zahvaliti, da je slovenska medicina na evropski in svetovni ravni. Politiki in menedžerji so samo začasne ovire. Načrtna medijska gonja je imela samo en cilj: olajšati zniževanje zdravniških dohodkov. Vse skupaj je pa poskus odvrniti pozornost od resničnih problemov, korupcije in goljufije v velikih slovenskih podjetjih, od razmetavanja denarja za orožje in vojaško opremo, za goljufijo s pokojninsko reformo in tako dalje. Prosim, ne mi govoriti o zdravniške stanu.

Na vrh

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.